Annons
Nyheter

Görans flytt kostade honom jobbet

Efter två veckors sjukskrivning för ryggskott kom Göran Svehög tillbaka till sitt jobb hos C-G Såg och Trä i Urshult den 11 januari. Sågen var kvar men inte Görans jobb.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2006
Göran Svehög fick en chock och behövde gå till läkaren när han blivit portad från C-G Såg och Trä i Urshult. Foto: Bernd Blankenburg
Göran Svehög fick en chock och behövde gå till läkaren när han blivit portad från C-G Såg och Trä i Urshult. Foto: Bernd BlankenburgFoto: 

- Här finns inget jobb till dig. Du har ju flyttat till Skåne, sade hans arbetsgivare Carl-Gustav Fransson som tyckte att resvägen mellan hemmet och arbetet var för lång.

- Inte kan han väl pendla 17 mil. Jag räknade helt enkelt inte längre med honom och har redan sökt en ersättare på arbetsförmedlingen.

Annons

Att det uppstod en tvist är ju klart. Inte blir det lättare av att det saknas gällande avtal i skriftlig form. Detta trots att anställningsförhållandet (i vilken form det nu var) bevisligen hade varat i fem och ett halvt år. Det finns lönespecifikationer.

Någon formell uppsägning hade Göran Svehög aldrig fått. Och själv hade han inte sagt upp sig heller. Men arbetsgivaren hade tolkat beskedet om flyttning som en slags uppsägning.

- Han sa att det fanns gott om snickarjobb i Skåne, säger Carl-Gustav Fransson.

Låsen var bytta

Göran Svehög bara skakar på huvud och minns hur det kändes när han kom tillbaka till jobbet efter ryggskottet och han var portad. Alla lås var ju bytta.

- Jag blev chockad! En arbetsgivare får väl inte utan vidare bara slänga ut folk. Arbetsgivaren hade bytt alla lås och mina personliga saker hade han slängt ut. Så får det väl inte gå till.

Ville jobba kvar

Visserligen hade han i början av december flyttat till Blentarp i Skåne. Men han ville jobba kvar på C-G:s Såg en tid till.

- Bara för att man flyttar till en annan ort kan man väl inte bli uppsagd. Jag hade tänkt veckopendla och bo hos min förre granne i Kunninge, säger

Göran Svehög.

Annons

Inget kontrakt

Han accepterar inte att bli utslängd från sitt arbete utan skäl efter snart sex år han har varit anställd hos C-G. Det fanns inget kontrakt parterna emellan. Bara ett gammalt anställningsbevis från år 2000 för en månads tid.

Göran Svehög har arbetat på sågen sedan juni år 2000. Först en provmånad och sedan en tid med anställningsstöd från arbetsförmedlingen. Därefter arbetade han bara kvar, främst med att ta emot kunder på brädgården och sälja sågat virke.

Det förnekar inte heller hans arbetsgivare Carl-Gustav Fransson.

- Han har arbetat här mellan 25 till 40 timmar i veckan efter behov, säger han och berättar att Göran Svehög fått sista lönen plus semesterersättning i december.

Vill fundera på saken

När han börjar förstå att detta inte kan räknas som uppsägning vill han tänka på saken.

- Ska han ha tre månaders uppsägningstid med lön? Det måste jag fundera på och kanske prata med en jurist, säger Carl-

Gustav Fransson.

Eftersom Göran Svehög inte är medlem i något fack måste han driva en eventuell tvist inför en domstol själv eller med hjälp av en advokat.

Bernd Blankenburg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons