Annons
Nyheter

Stockholm inför besöksstopp på äldreboenden

Stockholm återinför besöksstopp på stadens äldreboenden. Även i Göteborg vill kommunen införa besöksstopp.
Coronavirus • Publicerad 11 november 2020
Stockholm inför besöksstopp på äldreboenden. Arkivbild.
Stockholm inför besöksstopp på äldreboenden. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Stockholms stads krisledningsnämnd beslutar att införa besöksstopp på stadens äldreboenden från den 12 november till och med den 30 november.

– Vi har följt smittspridningen i våra boenden vecka för vecka. Vi har haft en relativt låg smittspridning under hösten, men förra veckan såg vi en tredubbling av antalet smittade. Nu behöver vi agera proaktivt, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm stad.

Kan göra undantag

Annons

Äldreboenden kan dock göra undantag från direktivet om särskilda behov finns.

– Det skulle kunna vara för en person som är i livets slutskede och behöver ta farväl av sina anhöriga. Det kan också finnas särskilt ömmande skäl när en mycket gammal person med till exempel en cancerdiagnos kan få träffa sin make eller maka, säger Anna König Jerlmyr.

Besöksstoppet kan ses som en stark uppmaning till stadens verksamheter att följa de nya direktiven. Före den 30 november ska omprövning av beslutet ske. Då kan det bli aktuellt med en förlängning beroende på hur smittoläget ser ut, säger hon.

Göteborg först ut

Tidigare under dagen stod det också klart att Göteborg vill återinföra besöksstoppet på äldreboenden, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det brådskar, säger Elisabet Lann (KD), kommunalråd med ansvar för äldreomsorgen.

Kommunstyrelsen hade möte på onsdagsförmiddagen och beslöt då att låta förvaltningen gå vidare med frågan.

– I rent juridisk mening är ett besöksförbud inte möjligt att införa, såsom lagarna är skrivna. Därför är det här inte helt enkelt att formulera. Därför talar vi om ett besöksstopp. Vi kan inte utfärda böter om det skulle brytas emot, men kommunens direktiv är tydligt: Vi kan inte ha besök från anhöriga nu, såsom smittan utvecklas, säger Elisabet Lann.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons