Annons
Nyheter

Granbarkborren angriper stående träd

Det skogsbruket fruktat är på väg att hända. Granbarkborren har börjat ge sig på även stående träd. Dan Johansson blev chockad när han upptäckte hur många vitala, till synes motståndskraftiga granar, som fått barken perforerad av insektens ingångshål i sin skog utanför Lessebo.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2006
Brunt borrmjöl på granens rotben avslöjar den bistra sanningen. Dan Johansson kan bara konstatera att trädet angripits av tusentals granbarkborrar. Foto: Ingemar Kroon
Brunt borrmjöl på granens rotben avslöjar den bistra sanningen. Dan Johansson kan bara konstatera att trädet angripits av tusentals granbarkborrar. Foto: Ingemar KroonFoto: 
Granarna hade redan satt skott och var ändå svårt angripna när de fälldes, förklarar Dan Johansson.Foto: Ingemar Kroon
Granarna hade redan satt skott och var ändå svårt angripna när de fälldes, förklarar Dan Johansson.Foto: Ingemar KroonFoto: 

- Det är lätt att invaggas i en falsk trygghet när det stormfällda virket tagits om hand. Är det här representativt är det synnerligen alarmerande. Att det skulle vara mycket bättre på andra håll har jag svårt att tro, säger Dan Johansson

På fastigheten i Linneskruv, omfattande 210 hektar skog, som han äger tillsammans med sina föräldrar Bengt och Ulla-Britt Johansson, var allt stormfällt virke, totalt 6 000 kubikmeter, upparbetat och utkört för en månad sedan. Det mesta hade Dan själv ordnat med hjälp av en traktor som försetts med ett skördaraggregat.

Annons

- Det känns otäckt att upptäcka de omfattande angreppen just när såren skulle läka och jag börjat pusta ut en aning efter stormuppdraget. Nu återstod egentligen bara att ta hand om enstaka lutande och svårt skavda träd i hyggeskanterna, säger Dan Johansson.

Massor av borrmjöl När det arbetet skulle påbörjas i måndags fick han dock se massor av borrmjöl från granbarkborrarnas framfart vid rotbenen på några stora, 90-åriga granar, som stod en bit in i beståndet.

- Vid närmare granskning hittade jag med jämna mellanrum det ena angripna trädet efter det andra. De var svårt angripna trots att de redan skjutit skott. Ofta stod de i grupper om två

till fyra träd. Jag kunde aldrig tänka mig att det skulle vara så stora skador redan. Det är ju bara första svärmningen, säger Dan Johansson.

Rädda virkesvärdet Totalt har han lokaliserat mellan 30 och 40 gamla, friska granar som invaderats av den lilla insekten trots att skogshygienen skötts noga. Då återstår ändå att gå igenom stora delar av fastigheten.

Nu är han i full färd med att ta hand om de angripna träden

för att rädda virkesvärdet och hindra insektens framfart.

- Det brinner i knutarna.

I höst skulle träden inte se så friska ut och virket blivit klassat som vraktimmer. Nu kan jag i alla fall få hyfsat betalt, det är ju prima timmer, säger Dan Johansson.

De träd han hunnit fälla har tusentals små högar med borrmjöl på stammarna och när vi drar bort lite av barken hittas barkborrarna i full färd med att gräva gångar att lägga ägg i.

Annons

- Det verkar vara så att ju bättre träden ser ut desto större är angreppen. Men de är inte lätta att upptäcka. Det gäller att titta från myrperspektiv. På rotbenen avslöjar borrmjölet att borrarna gått till attack, säger Dan Johansson och visar mängder av brunt pulver längst ned på en stående gran.

Ingångshålen svåra att se - Att se ingångshålen från marken är svårt. De är som flest en stocklängd upp på stammen, det vill säga tre till fyra meter, konstaterar han och uppmanar skogsägarna att se över sina hyggeskanter.

- Det är bra timpeng på att ta hand om granar med barkborrar i, speciellt med tanke på de ännu större skador som följer kommande år.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons