Annons
Nyheter

Granbarkborren tappar lusten i sommarkylan

Natur • Publicerad 13 augusti 2023
Granbarkborren trivs i ett varmt och torrt klimat. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Det svala sommarvädret har minskat granbarkborrens lust att föröka sig, rapporterar P4 Blekinge.

Inför sommaren var många skogsägare oroliga för att granbarkborren skulle massföröka sig och bli ett stort problem, eftersom man befarade att vårens varma och torra väder skulle hålla i sig.

Annons

Men så blev alltså inte fallet.

– Det svalare vädret här i sommar och en hel del nederbörd gör att man nog kan andas ut för den här säsongen, säger Robert Sunesson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, till radion.

Granbarkborren svärmar vid temperaturer kring 17–18 grader och lägger då sina ägg.

– Är det då fortsatt varmt och torrt så svärmar de på nytt och massförökar sig fem, sex gånger som de gjorde 2018, säger Robert Sunesson.

Fakta: Granbarkborren

Det finns cirka 90 arter av barkborrar i Sverige, varav nästan 30 kan leva på gran. Den som gör stor skada är den åttatandade barkborren, som blir cirka fyra millimeter lång.

Tänderna är egentligen taggar, fyra på varje sida av borren.

Vindfällda granar är skadeinsektens lättaste "byte". Även levande träd kan angripas om de är torra eller försvagade på annat sätt. Borren kan dofta sig till granar som är stressade.

Granens försvar vid ett angrepp är att försöka "dränka" inkräktarna i kåda.

De viktigaste åtgärderna mot barkborren är att inte plantera gran på olämplig, för torr mark, och att snabbt köra ut vindfällen eller andra angripna träd ur skogen.

Källa: Skogsstyrelsen, SLU.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons