Annons
Nyheter

Gränskommuner hoppas på nytt norskt resebeslut

Norges besked om fortsatt stängda gränser är ett nytt slag mot handel och turism i svenska kommuner längs gränsen. Samtidigt tänds hopp om att Norge ska ompröva resor inom Norden senast den 15 juni.
Gränshandel • Publicerad 15 maj 2020
Parkeringen vid Nordby shoppingcenter, utanför Strömstad i Bohuslän, gapar nästan tom under coronavåren.
Parkeringen vid Nordby shoppingcenter, utanför Strömstad i Bohuslän, gapar nästan tom under coronavåren.Foto: Adam Ihse/TT

Georg Andrén kallar situationen "djupt allvarlig", men välkomnar att Norges regering aviserat att restriktionerna kommer att ses över i juni.

– Det ger oss en möjlighet här i Värmland att fundera på vad vi kan göra för att skapa möjligheter för den norska regeringen att ta ett positivt beslut, framhåller Andrén.

Annons

Enligt Visit Värmland står norrmän för ungefär hälften av alla internationella gästnätter i länet.

– Konsekvensen av gränsstängningen är väldigt stor för näringslivet, för gränskommunerna och därmed också för hela Värmland, säger Fredrik Larsson (M), ordförande för regionstyrelsen i Värmland.

"Alla permitterade"

På Nordby shoppingcenter utanför Strömstad är situationen pressad.

– Detta är Sveriges största köpcenter. Det finns inga kunder. Man behöver inte vara nån raketforskare för att förstå att det är jobbigt, säger Ståle Løvheim, chef för Nordby shoppingcenter.

Centret har drygt 1 000 anställda, alla butiker inräknade. Ståle Løvheim kan inte svara på hur många som blivit korttidspermitterade.

– Jag skulle gissa att alla är permitterade här, säger han, men vill hellre tänka positivt:

– Vi hoppas att vi är i gång den 15 juni, framhåller Ståle Løvheim.

Tar resa och karantän?

Även i våra nordligaste län kan det fortsatta norska resestoppet få svåra konsekvenser.

– Det vi kan se här i Norrbotten är att nästan hela vår varselvåg avser hotell, restaurang och besöksnäring. Det är alldeles förödande. Besöksnäringen är ju vår nya basindustri i Norrbotten och Västerbotten. Därför blir jag kall längs ryggraden när Norge nu förlänger restriktionerna, säger Britta Flinkfeldt (S), kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog.

Genom Arjeplog går riksväg 95 som fortsätter till norska Bodö, respektive österut till Skellefteå. Många norrmän tar den vägen på sommaren.

Annons

– Inte minst Pite havsbad har en enorm beläggning av norrmän. Kanske väljer en del av norrmännen att komma ändå, och ta karantänen när de återvänder, säger Britta Flinkfeldt.

Största kundgruppen

– Kan norrmännen inte resa till oss i sommar blir det ett riktigt hårt slag. Så självklart är vår förhoppning att restriktionerna vad gäller resor i Norden lättas i juni, säger Andreas Lind, vd för Swedish Lapland Visitors Board.

Turistorganisationen företräder besöksnäringen i de 16 nordligaste kommunerna – de i Norrbotten samt Skellefteå och Sorsele kommuner i Västerbotten.

Andreas Lind konstaterar att norrmännen utgör Swedish Laplands största internationella kundgrupp på sommaren.

– Och de är viktiga i hela vårt område – fjäll, skog och kust. Så det är många företag som står och faller med de norska gästerna.

I fjol hade Swedish Lapland 470 000 norska gästnätter, varav 60 procent i juli.

– Det är bara Västra Götaland som har fler norska besökare, säger Andreas Lind.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons