Annons
Nyheter

Fortsatt terrorhot – gränskontroll förlängs

Sverige förlänger gränskontrollerna fram till den 11 maj nästa år.
En orsak är att terrorhotet kvarstår.
Inrikes • Publicerad 5 november 2020
Polis och passkontrollanter genomför id-kontroll Öresundsbrons betalstation på Lernacken. Arkivbild.
Polis och passkontrollanter genomför id-kontroll Öresundsbrons betalstation på Lernacken. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi har gjort en sammanvägd bedömning. Vi anser att eftersom terrorhotsnivån mot Sverige är fortsatt förhöjd så vill vi ha gränskontroll i sex månader till, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Den senaste tiden har terrordåd begåtts i Frankrike och Österrike.

Annons

– Det är inte de senaste terrordåden explicit som lett till det här beslutet, säger Damberg.

Han hänvisar till att Säpo i februari i år beslutat att hotnivån är förhöjd, på nivå tre av fem. Den bedömningen står fast.

Damberg pekar på att terrordåden inte längre tycks vara på väg att minska.

– Vi har under ett antal år sett en minskad attentatsfrekvens mot västeuropeiska intressen från islamistisk terror. Det verkar ha brutits nu, säger han.

Regeringen anser också att gränskontrollerna vid EU:s yttre gränser brister. Det gör att människor utan att ha kontrollerats tillräckligt kan ta sig in i EU och därefter vidare till andra medlemsstater.

Sveriges kontroller vid landets så kallade inre gräns, till exempel mot Danmark, infördes i samband med flyktingkrisen 2015. De har därefter förlängts återkommande. Omfattningen av kontrollerna anpassas dock efter behov.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons