Annons
Nyheter

Gratis gas tryckte ned turkisk inflation

Inflationen i Turkiet föll till 39,6 procent i maj, den lägsta nivån sedan december 2021, enligt landets statistikbyrå Turkstat.
President Recep Tayyip Erdogans utdelning av gratis gas inför presidentvalet bidrog till att trycka ned prisökningstakten.
Ekonomi • Publicerad 5 juni 2023
Gratis fossilgas till hushållen inför valet – ett initiativ taget av president Recep Tayyip Erdogan – tryckte ned den turkiska inflationen i maj. Arkivbild
Gratis fossilgas till hushållen inför valet – ett initiativ taget av president Recep Tayyip Erdogan – tryckte ned den turkiska inflationen i maj. ArkivbildFoto: AP/TT

Majinflationen var något lägre än väntat. I april låg den turkiska inflationen, det vill säga lyftet för konsumentpriserna jämfört med samma månad ett år tidigare, på 43,7 procent.

Inflationen i Turkiet toppade på 86 procent i oktober och den så kallade kärninflationen – där livsmedels- och energipriser räknats bort – steg till 46,6 procent i maj, mot 45,5 procent i april.

Annons

Erdogan vann andra omgången i presidentvalet för drygt en vecka sedan. Han har sedan dess utsett en ny regering, bland annat för att försöka återvinna marknadens förtroende efter åratal av kontroversiella stimulanser trots skenande priser.

– Huvudmålet är att bekämpa inflationen på ett rationellt sätt, sade Mehmet Simsek, den nytillträdde finansministern.

Inflationssiffran för maj månad kommer inför den turkiska centralbankens nästa räntemöte, planerat till den 22 juni.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons