Annons
Nyheter

Grävarbete för utjämningssystem för dagvattnet

Vad är det för grävarbeten som pågår vid Kungsmadskolan?
Svar: Det ska bli ett utjämningssystem för dagvatten.
Nyheter • Publicerad 21 juni 2006

Sedan i våras pågår ett grävarbete vid Skogslyckan. Det ska bli ett utjämningssystem för dagvatten, alldeles intill Linnékanalen, som fungerar på samma sätt.

Räcker inte den?

Annons

- Det byggs så mycket i Växjö och ledningarna är underdimensionerade. Därför måste vi bygga fler utjämningssystem så att det inte blir översvämningar, berättar projektören Malin Engström vid tekniska förvaltningen i

Växjö kommun.

System under marken Under mark finns ett ledningssystem. Men ibland klarar det inte att leda bort allt vatten som kommer, till exempel när det regnar.

Därför bygger man dagvattenanläggningar där vattnet samlas innan det kan rinna ner till ledningarna under mark igen. Dagvatten är till exempel regnvatten. Det har förekommit en del översvämningar vid Kungsmadskolan, men det system som nu byggs kommer att klara 900 kubikmeter vatten och kommer att underlätta en hel del, enligt Malin Engström.

Vanligt arbete När det är färdigt kommer det att se ut ungefär som det gjorde på platsen förut - en gräsyta.

- På torsdag ska gräset rullas ut, säger Malin Engström.

Men någon gång senare i sommar ska allt vara klart. Kostnaden kommer att bli knappt 1,5 miljon kronor.

Det finns för närvarande inga planer på fler sådana här system i Växjö, men det finns fler områden som har problem med dagvattenhanteringen som vi håller på att utreda, säger Malin Engström.

- Det är vanligt att man bygger sådana här utjämningssystem i städer.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons