Annons

Greenpeace: Misslyckad kontroll av Zaporizjzja

IAEA misslyckas med sitt uppdrag att övervaka säkerheten vid det ryskockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzja. Det skriver Greenpeace i en kritisk rapport.
Ukraina • Publicerad 28 september 2023
Kärnkraftverket i Zaporizjzja är Europas största och är sedan mars 2022 ockuperat av Ryssland. Arkivbild.
Kärnkraftverket i Zaporizjzja är Europas största och är sedan mars 2022 ockuperat av Ryssland. Arkivbild.Foto: AP /Libkos/TT

Miljöorganisationen har sammanställt en rapport kring läget vid Europas största kärnkraftverk och skickat denna till ett antal regeringar i Västeuropa.

Enligt Greenpeace har IAEA för få inspektörer på plats vid Zaporizjza. Dessutom har de fyra inspektörerna inte tillträde till flera av de platser de skulle behöva undersöka.

Annons

Greenpeace hävdar att IAEA därför "inte kan utföra sitt uppdrag", men att man inte erkänner detta offentligt. Det leder till, enligt miljöorganisationen, att IAEA inte larmar om det man beskriver som Rysslands brott mot säkerheten i Zaporizjzja.

"IAEA riskerar att normalisera vad som förblir en farlig kärnkraftskris, utan motstycke i kärnkraftens historia, samtidigt som man överdriver sitt faktiska inflytande vad gäller det som sker på marken," skriver Shaun Burnie och Jan Vande Putte, kärnkraftsspecialister på Greenpeace, i rapporten.

Rapport: "Verket används strategiskt av Ryssland"

Analysen, som beställts av miljöorganisationen och utförts av militäranalytiker från företaget McKenzie Intelligence Services, innehåller detaljerad information om hur de ryska väpnade styrkorna opererar vid och i närheten av kärnkraftverket, som sedan den 4 mars 2022 ockuperas av Ryssland.

Med hjälp av satellitbilder tagna under flera månader har analytikerna analyserat militär aktivitet, som bevisar att anläggningen används strategiskt och taktiskt av Ryssland.

Bland annat menar analytikerna att det finns bevis för att de ryska trupperna har byggt avfyrningsplatser på taken till fyra av kärnkraftverkets sex reaktorhallar, och rutinmässigt avfyrar raketer mot ukrainska mål mellan 1–18 kilometer från anläggningen.

Mellan 500–600 ryska trupper befinner sig troligtvis inne i anläggningen, baserat på rapporter från krigets början.

Ett av världens största kärnkraftverk

IAEA har avböjt att kommentera rapporten, men framhåller att man har haft inspektörer på plats sedan september 2022. Man skriver även att "världen inte skulle ha någon oberoende informationskälla kring Europas största kärnkraftverk" utan deras närvaro, skriver The Guardian.

Kärnkraftverket ligger i staden Enerhodar, längs med floden Dnepr, i den ryskockuperade delen av länet Zaporizjzja.

Det är ett av världens största kärnkraftverk och har upprepade gånger hamnat i skottlinjen i Rysslands pågående anfallskrig.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons