Annons
Nyheter

Grönland kräver utredning om spiraltvång

Grönländska kvinnor fick under årtionden spiral insatt som preventivmedel – många av dem utan att veta om det.
Nu kräver det grönländska parlamentet och flera danska partier en utredning om vad som hände.
Danmark • Publicerad 3 juni 2022
Tusentals kvinnor på Grönland har tvingats ha spiral. Arkivbild.
Tusentals kvinnor på Grönland har tvingats ha spiral. Arkivbild.Foto: OLA TORKELSSON / TT

Spiralkampanjen på Grönland pågick från mitten av 1960-talet till 1991. Under torsdagen beslutade det grönländska parlamentet att uppmana Danmark att utreda saken, ett beslut som får stöd av flera danska partier.

– De grönländska kvinnorna har ett berättigat krav på att få saken utredd så vi kan se vad som hände och vem som fattade beslutet, så att de på så sätt kanske kan få ett avslut, säger Per Larsen, Konservatives talesperson för hälso- och sjukvårdsfrågor.

Annons

Enligt honom ska kvinnorna kunna söka ersättning i efterhand om det visar sig att det har skett övergrepp.

Spiralkampanjen har nyligen uppmärksammats i en podcastserie och artiklar från DR, som har rapporterat om att tusentals kvinnor och flickor på Grönland från 13 års ålder fått preventivmedlet insatt. Från 1966 till 1970 handlade det om 4 500 spiraler, vilket motsvarar ungefär hälften av kvinnorna i fertil ålder under den tiden.

En spiral kan fungera i flera år.

Även Enhetslisten och Liberal Alliance går på det grönländska parlamentets linje och kräver en utredning.

– Det är ett fruktansvärt övergrepp som de här kvinnorna har utsatts för. Därför är det också avgörande att vi får en oberoende och opartisk utredning av händelseförloppet, säger Enhedslistens Peder Hvelplund.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons