Annons
Nyheter

Grus från asteroid innehåller viktig byggsten

Forskare har hittat aminosyror i grus från en asteroid som befinner sig hundratals miljoner kilometer från jorden.
Rymden • Publicerad 6 juni 2022
Grus från asteroiden Ryugu, fotograferat genom mikroskop. Arkivbild.Foto: Japans rymdstyrelse Jaxa via AP/TT
Asteroiden Ryugu, på en bild tagen av sonden Hayabusa-2 i november 2019. Arkivbild.Foto: Jaxa via AP/TT

Den japanska rymdsonden Hayabusa-2 landade på asteroiden Ryugu år 2019, efter fem års resa och flera varv i omlopp runt solen. Den tog prover av grus på dess yta och skickade tillbaka dem i en kapsel till jorden. Kapseln landade året därpå och proverna är de första av sten från en asteroids yta som människan har kunnat undersöka.

Allt som allt handlar det om några gram grus. Fler än 20 olika sorters aminosyror har nu hittats där i, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kyodo.

Annons

Aminosyror är byggstenar i protein och nödvändiga för uppkomsten av liv. Förhoppningen är att dessa studier ska ge nya svar kring just hur liv i universum uppstår.

Det är inte känt hur aminosyror uppstod på eller kom till jorden, men en vanlig teori är att de har kommit med meteoriter som slagit ned här.

För 13 år sedan hittade forskare aminosyran glycin i prover som en amerikansk rymdsond hade samlat in från en förbipasserande komet.

I den så kallade Murchison-meteoriten, en 100-kilossten som slog ned i delar i Australien 1969, har forskare hittat bland annat aminosyror med en sammansättning som visar att de inte har sitt ursprung på jorden utan sannolikt förenats i den interstellära rymden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons