Annons
Nyheter

Guide ska hjälpa coviddrabbade luktträna

Coronaviruset • Publicerad 4 maj 2021
En patient som drabbats av covid-19 lukttränar på en klinik i Frankrike. Arkivbild.
En patient som drabbats av covid-19 lukttränar på en klinik i Frankrike. Arkivbild.Foto: John Leicester/AP/TT

Ett förlorat lukt- och smaksinne är symtom som drabbar många covidsjuka, ibland under en längre tid även efter tillfrisknandet. Nu har Skånes universitetssjukhus och Karolinska institutet tagit fram en broschyr som ska hjälpa patienter att luktträna hemma, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Den nya guiden finns tillgänglig digitalt på 1177:s hemsida och tanken är att den framöver ska finnas på vårdcentraler runt om i landet.

Annons

För att träna luktsinnet ska man regelbundet och systematiskt lukta på samma saker för att kunna känna dofterna igen. Man kan börja med att välja ut fyra till sex dofter som är tydliga, men inte för starka för näsan.

Välj till exempel matvaror eller kryddor som honung, hackad vitlök, ketchup, kaffe, basilika, kanel eller persilja. Det går också bra med hushållsvaror som tvål eller tandkräm, men undvik parfym och deodoranter som innehåller alkohol.

Träningen går ut på att lukta på de utvalda dofterna två gånger per dag under 10–15 minuter varje gång. Det brukar också hjälpa att tänka på hur man minns att något doftade och att föra dagbok över hur man upplever dofterna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons