Annons
Nyheter

Gunnebo försökte inte få bort säkerhetsläcka

Brott • Publicerad 3 november 2020
Gunnebo. Arkivbild.
Gunnebo. Arkivbild.Foto: FREDRIK PERSSON / TT

En stor läcka av datamaterial från säkerhetsföretaget Gunnebo har publicerats öppet på nätet. Det handlar bland annat om detaljer om riksdagens skalskydd, övervakning av bankkontor, avslöjade Dagens Nyheter nyligen.

Dataläckan låg på en allmänt tillgänglig server, där den kunde laddas ned av vem som helst. Nu framkommer att Gunnebo inte gjorde någonting för att få bort filen, enligt DN.

Annons

Det nyazeeländska företaget som driver servern tog bort filen med känslig information först den 27 oktober när en privatperson hörde av sig och tipsade om nyhetsartikeln och filens existens. Då togs den bort på fem minuter.

Enligt Gunnebo var det ett medvetet beslut att inte kontakta serverföretaget eftersom man såg det som mer riskabelt att försöka få bort filen än att låta den ligga kvar eftersom kriminella kunde ladda upp den eller sälja ut den på fler ställen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons