Annons
Nyheter

Guterres varnar för passivitet i klimatarbetet

FN:s generalsekreterare António Guterres varnar för att det finns en "farlig" skillnad mellan vad medborgare kräver för att bromsa klimatförändringarna och vad regeringar faktiskt gör åt saken.
Klimat • Publicerad 14 juni 2022
António Guterres framträdde via länk vid en klimatkonferens i Österrike.
António Guterres framträdde via länk vid en klimatkonferens i Österrike.Foto: Theresa Wey/AP/TT

Enligt António Guterres kräver vetenskapen och medborgarna ambitiösa och transformativa klimatåtgärder.

– Samtidigt släpar många regeringar fötterna efter sig. Den här passiviteten får allvarliga konsekvenser, säger han i ett uttalande via länk till en klimatkonferens i Österrike.

Annons

De globala utsläppen av växthusgaser måste minska med 45 procent detta årtionde men förväntas i nuläget stiga med 14 procent, säger António Guterres.

Han uppmanar alla länder att helt sluta att använda kol år 2040, och att rika länder bör göra det redan 2030. I stället bör de fokusera på att ersätta fossila bränslen med förnybar energi, som sol- och vindkraft, enligt generalsekreteraren.

– Förnybart är fredsplanen för 2000-talet, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons