Annons
Nyheter

Gynekolog utförde aborter utan tillstånd

En gynekolog på Gotland anmäls för att i 17 fall ha genomfört felaktiga behandlingar, varav två medicinska aborter. Nu vill inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att läkarens legitimation dras in, rapporterar .
Vård • Publicerad 4 augusti 2022
Ivo vill dra in gynekologens läkarlegitimation. Arkivbild.
Ivo vill dra in gynekologens läkarlegitimation. Arkivbild.Foto: isabell Höjman/TT

Gynekologen anmäldes efter att flera kvinnor fått negativa och allvarliga konsekvenser efter sina behandlingar. Anmälan gäller sammanlagt 17 fall, varav två handlat om medicinska aborter.

Enligt Ivo var utförandet av aborterna problematiska på flera plan. Dels saknade läkaren tillstånd för att utföra aborter och dels brast behandlingarna i dokumentation, inhämtande av sjukdomshistorik, utförande och uppföljning.

Annons

Nu vill Ivo att gynekologens läkarlegitimation dras in med motiveringen att personen varit "grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke", skriver tidningen. Ivo menar även att läkaren "på ett mycket allvarligt och systematiskt sätt har agerat i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet".

Läkarlegitimation

Det finns åtta skäl till att en läkarlegitimation kan dras in:

Grov oskicklighet

Allvarlig brottslighet

På annat sätt har visat sig vara uppenbart olämplig att utöva yrket

Sjukdom eller liknande omständighet

Under pågående prövotid på nytt visat sig olämplig att utöva sitt yrke

Underlåtenhet att följa beslutad prövotidsplan

Egen begäran om återkallelse

Yrkesutövaren som förelagts att låta sig läkarundersökas har inte följt föreläggandet.

Källa: Läkartidningen

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons