Annons
Nyheter

Hackare hotar brittiskt val – valregler ändras

Storbritannien • Publicerad 3 augusti 2022
Rishi Sunak och Liz Truss under en debatt. Den som vinner partiledarvalet tillkännages den 5 september. Arkivbild.
Rishi Sunak och Liz Truss under en debatt. Den som vinner partiledarvalet tillkännages den 5 september. Arkivbild.Foto: Dominic Lipinski/AP/TT

Det brittiska Konservativa partiet tvingas tänka om gällande röstningsreglerna i valet om den nya partiledaren och därmed premiärministerposten i Storbritannien.

Valet står mellan den tidigare finansministern Rishi Sunak och utrikesminister Liz Truss och valreglerna ändras nu efter att den brittiska underrättelsetjänsten varnat partiet för risk för bedrägeri.

Annons

Egentligen skulle röstsedlarna skickas ut till de 180 000 partimedlemmarna redan i början av den här veckan. Men nu väljer man att först förbättra säkerheten, bland annat genom att ta bort möjligheten att ändra sin röst.

Det brittiska cybersäkerhetscentret säger att hoten främst gäller de som vill e-rösta och inte skicka sin valsedel via post. Enligt tidningen Daily Telegraph handlar det om risken för hackare.

Valsedlarna skickas ut senast den 11 augusti. Vinnaren ska tillkännages den 5 september.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons