Annons
Nyheter

Hälften av länets kommuner riskerar vitesstraff

Mer än hälften av länets kommuner riskerar vitesstraff på upp till en halv miljon kronor för att de struntat i att sätta upp en ordentlig handlingsplan för mångfald och mot etnisk diskriminering i sin organisation.
Nyheter • Publicerad 7 april 2004

Det är lite si och så med kommunernas efterlevnad av lagen om diskriminering, som nu har fem år på nacken.

En del såsom Växjö har ganska så handfasta handlingsplaner och dokument, även om ingen bland dem torde få fullt godkänt eftersom det saknas konkretiseringar till exempel av när målen ska uppfyllas.

Annons

Olika grader

Andra kommuner såsom Älmhult har ingen handlingsplan alls, och uppger heller inte att de har för avsikt att ta fram någon.

Däremellan finns olika grader av svar som uttrycker ungefär ett nja (se faktaruta här intill).

Diskrimineringsombudsmannen Margareta Wadstein säger till Smålandsposten att det inte räcker med visioner och allmänt hållna ambitioner. En handlingsplan ska vara konkret med uppställda mål och tidsgränser som går att kontrollera.

Har tröttnat

Hos näringslivet är det förmodligen inte bättre än hos kommunerna. Margareta Wadstein har undersökt 400 företag bland advokatbyråer, revisionsbyråer, konsulter samt fackföreningar och arbetsgivareföreningar i sin egenskap av arbetsgivare och funnit att endas sju uppfyllde kravet på fullgod handlingsplan.

- Vi har hittills varit mycket tålmodig, men nu har vi tröttnat och blivit striktare i vår tillämpning av lagen. Vi kommer att utöva mera tillsyn nu.

Vad är det man mest syndat på?

- De flesta faller på ett förnekande av diskriminering, för det kan man inte göra i samhället i dag. Det låter väldigt käckt och lätt att tala om mångfald, men ta riktigt itu med den är inte lika lätt.

Saknar objektiv självbild

Annons

Så många arbetsgivare saknar en objektiv självbild?

- Det saknar vi över huvud taget i Sverige.

Det finns arbetsgivare som går åt andra hållet, fokuserar på utseende och nästan idkar positiv särbehandling för att invagga sig i föreställningen om att de inte diskriminerar, menar DO. Det är därför det blir många vackra ord och visioner.

- Men det de borde först göra är att komma ner på en konkret nivå i sin arbetsgivarroll, bli mera ödmjuk och erkänna att diskriminering lika gärna kan förekomma hos dem som hos mig. Det räcker inte med att vara demokrat för att inte diskriminera andra, och den som inte är medveten om sina egna fördomar är riktigt illa ute.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons