Annons
Nyheter

Försvaret: Håll er borta från övningsfälten

Det är inte bara olagligt – utan också direkt livsfarligt. Försvarsmakten larmar om ökande problem med obehöriga som tar sig in på skjut- och övningsfält under övningar.
Brott • Publicerad 8 juni 2022
Stridsvagnar på övningsfältet Revingehed öster om Lund i maj.
Stridsvagnar på övningsfältet Revingehed öster om Lund i maj.Foto: Johan Nilsson/TT

"Sorgligt nog har jag förlikat mig med tanken på att jag kommer att vara ansvarig för att en privatperson dör. Så allvarligt har problemet blivit", säger överste Magnus Ståhl, chef för Artilleriregementet (A8) i Boden, i ett pressmeddelande.

Försvaret pekar på att överträdelserna sker året runt och i hela landet. Det är bland andra ryttare, cyklister, joggare, bärplockare, skoteråkare och folk som letar tomhylsor.

Annons

Varje gång måste övningen avbrytas vilket är både dyrt och slöseri med resurser.

"Jag möter också en stor oro bland mina medarbetare i den här frågan också. Att vara den som skadar eller i värsta fall orsakar en privatpersons död är så klart en mardröm utan dess like", säger Magnus Ståhl.

När det inte är övning är områdena öppna för allmänheten. Men när de är avlysta – vilket märks genom skyltning, fällda bommar och information på Försvarsmaktens hemsida – råder alltid tillträdesförbud enligt skyddslagen.

Senast i torsdags greps en man vid en övning på ett skjutfält utanför Falun. Han hävdade att han hade varit ute och tränat och råkat hamna i området. Polisen ska inleda förundersökning om brott mot skyddslagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons