Annons
Nyheter

Halva medicinkliniken drabbad av vinterkräksjuka

Två av medicinklinikens vårdavdelningar har nu drabbats av vinterkräksjuka. På avdelning 3 och 5 råder intagningsstopp och besöksförbud.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2006

- Bekymmersamt, det berör hälften av våra vårdplatser, säger medicinklinikens chef Per-Henrik Nilsson.

Utbrottet med calicivirus som ger upphov till vinterkräksjuka startade förra veckan på Växjö lasarett.

Annons

- Det började med enstaka fall på avdelning 5, men fortsatte sedan och därför beslutade vi införa intagningsstopp, berättar Per-Henrik Nilsson.

Under helgen har smittan spridits till vårdavdelning 3 och nu har även denna avdelning fått intagningsstopp och besöksförbud. Laboratorieodlingar har tagits från avdelning 3 och på tisdagen kommer besked att ges om det verkligen rör sig om calicivirus, vilket allt pekar på.

Halva medicinkliniken har nu intagningsstopp och det rör sig om 52 vårdplatser fördelat på två avdelningar.

- Det här är väldigt smittsamt och det är omöjligt att värja sig. Men vi har infört en omsorgsfull handtvätt med sprittvätt och barriärvård.

Bäst undvika besök

Besöksförbudet ska dock inte betraktas som hundraprocentig, förklarar Per-Henrik Nilsson. Men som besökare till patienter på avdelningarna 3 och 5 ska man först kontakta ansvarig läkare eller sjuksköterska och rådgöra om det är lämpligt att göra besök.

- Besök ska undvikas i möjligaste mån och framförallt sociala besök.

Vinterkräksjukan yttrar sig i häftiga kräkningar och diarréer. Ofta dyker smittan upp vintertid. Det finns ingen särskild behandling och den som drabbas brukar tillfriskna efter ett par dagar.

- Många drabbas av smittan i egna hemmet. Det är viktigt att man dricker och håller koll på vätskebalansen, annars är det ingen större fara.

Att hålla en god handhygien är mycket viktigt för att undvika smittspridning, framförallt när man hanterar livsmedel. Viruset sprids genom direktkontakt eller via livsmedel och dricksvatten. Inkubationstiden är 48 timmar.

Annons

- Det kommer hastigt på och man blir väldigt sjuk under en kort tid.

Per-Henrik Nilsson hoppas att intagnings- och besöksstoppet på avdelning 5 kan hävas från och med onsdag.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons