Annons
Nyheter

Halva regeringen får gå i Estland

Efter ett långt politiskt dödläge får halva regeringen gå i Estland. Statsministern ska inleda nya koalitionssamtal.
Estland • Publicerad 4 juni 2022
Estlands statsminister Kaja Kallas under ett EU-toppmöte i maj.
Estlands statsminister Kaja Kallas under ett EU-toppmöte i maj.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Sju ministrar har blivit av med sina jobb. Samtliga tillhör landets centerparti, som är det mindre partiet i landets koalitionsregering.

Begäran gjordes av statsminister Kaja Kallas, tillhörande estniska reformpartiet, och godkändes av landets president under fredagen.

Annons

Anledningen ska vara flera veckor av politiskt dödläge. Bland annat skedde en votering om en utbildningsproposition där koalitionspartern röstade emot regeringen och med det högerextrema oppositionspartiet Ekre i stället.

Landet har även den högsta inflationen inom eurozonen – 19 procent.

Kallas efterfrågar nu nya samtal om ett regeringsbyggande och uppmanar till enighet på grund av säkerhetsoro med grannlandet Ryssland.

I landets parlament med 101 platser har Reformpartiet 34 ledamöter och Centerpartiet 25.

Estniska reformpartiet har föreslagit en koalition med högerkonservativa Isamaa och Socialdemokraterna. Under de nästan tre decennierna sedan Estland förklarade sig självständigt från Sovjetunionen har Centerpartiet och Reformpartiet alternerat i regeringsställning i landet.

Åtta ministrar återstår nu i regeringen. Tills en ny koalition bildas kommer de att ta över även övriga portföljer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons