Annons
Nyheter

Han har deklarerat åt andra i över 75 år

Han föddes som tvilling. Det var knappt att barnmorskan trodde att han skulle överleva. Som liten lämnades han till fosterföräldrar i Nykulla by norr om Växjö. Hans tvillingsyster fick bo kvar i grannhuset dit hans mamma kommit för att bo en kort tid och föda sina barn.
- Barnmorskan som tog emot oss fick ge mig nöddopet. Jag var dålig och klen men seglivad.
Nyheter • Publicerad 5 april 2004
Foto: Urban Nilsson
Foto: Urban NilssonFoto: 

Fortfarande har Tage Persson kvar postgirotalongen där hans mamma betalade 30 kronor för hans skötsel under två av de första månaderna av hans liv. Långt senare i livet fick han veta vem som var hans biologiska mamma och pappa.

Tage Persson började i skolan i Tjureda 1922. Dit var det över fem kilometer. Under sommarhalvåret kunde han gå över skogen och på vintern blev det till att följa vägen. I början varannan dag och sedan varje dag.

Annons

- Mitt bästa ämne var räkning. Jag var sämst i gymnastik och sång. Jag var ju smal och klen. Fick icke fullt godkänd i gymnastik och underkänt i sång.

När han 1925 skulle börja storskolan gick böckerna för räkning, svenska, historia och geografi till nära tio kronor.

- Min fosterfar hade tre kronor för nio timmars arbetsdag. Räkneboken som skulle vara i fyra år gjorde jag klart på ett år och två månader för fyra årskurser. Räkning var jag bra på.

När han skulle gå och läsa på hösten 1929 blev han erbjuden drängtjänst. Lönen skulle bli åtta kronor för varje vintermånad och tio kronor för varje sommarmånad samt kost och logi. Som fosterpojke ansågs han inte värd mer. Men det var för dåligt så han avstod och blev kvar hos fosterföräldrarna.

Sin första deklaration gjorde Tage Persson 1929. Då var han 14 år.

- Jag lärde mig det den 15 januari av K G Pettersson i Nykulla. Det var han som byggde kraftverket i Lidekvarn här i Tolg. Han visade mig och sedan deklarerade jag åt min fosterfar. Han hade gård i Nykulla med fyra kor och körde med två av korna.

Taxan för deklarationer under de första åren satte Tage Persson efter antalet djur. För gård med sex kor och en häst kostade det en krona. Tolv kor och två hästar kostade två kronor. Fast åt sin fosterfar deklarerade han gratis.

- Jag tror jag kan varenda stuga i Tjureda och Tolg och Asa. Jag har nog varit i sisådär en tolv till femton kyrksocknar och deklarerat, gjort bouppteckningar eller ordnat fastighetsköp.

1948 gifte sig Tage Persson med Stina Carlsson i Källreda och flyttade dit. Då var han 33 år.

- Sen jobbade jag på sågen där och kapade ribb innan vi flyttade till Munkatorp 1952.

Annons

Den 12 april fyller Tage Persson 89 år. Nästa år blir det 90-årsdag.

- Jag har blivit spådd uppe i Norrland att bli lika gammal som Metusalem. Om jag inte råkade ut för några olyckor. Så därför är jag väldigt försiktig.

Det kan nog behövas för Tage Persson har hållit på att bli överkörd av en bil och fått ett träd över sig men också fallit och hållit på att stryka med men klarat av även det. Men sjuk har han aldrig varit, så när som på vanliga barnsjukdomar.

Kunskaperna från 1929 har han ökat

på efterhand. Sedan många år tillbaka deltar han varje år i Skatteverkets kurser för deklaranter.

- De brukar ringa efter mig och se till så att jag kommer. Nu senast var jag där den elfte februari.

Han har suttit med i taxeringsnämnden i Tolg i 17 år men det blev svårt ibland för han var ofta jävig eftersom han gjort deklarationerna.

Sällan har det blivit anmärkningar på vad han gjort.

- I Stenkulla by hade jag deklarerat åt tolv stycken. När alla andra började få brev från skattemyndigheten började de undra varför de inga fick. Men de fick aldrig några brev. Det fanns inget att anmärka på. Det var rätt.

Att Tage Persson är unik är inte svårt att förstå.

Annons

- De säger att det inte finns någon i hela Sverige som har deklarerat åt så många under så många år som jag, ingen före mig och ingen efter mig heller.

Han vill inte ge några generella råd.

- Jag är bra på avdrag, säger han och ler underfundigt över glasögonen.

Redan har han fått påringningar från de som vill ha hjälp i år. Han fortsätter som vanligt trots att det finns de som varnat honom och sagt att han får plikta om han gör fel.

- Men det säger de bara för de vill att jag skall sluta.

Tro nu inte att Tage Persson bara ägnat fritiden åt att deklarera åt andra. Han har dessutom varit biografmaskinist i Tolg från 1948 till tv kom och slog ut filmvisningarna 1966. Han har gått med posten från Tjureda poststation till Nykulla by. Han har varit kassör i Tolgs JUF och kan fortfarande redovisa JUF-festen i Tolg 1936 med inträden och kostnader.

Han var sekreterare åt Kooperativa i Ödetofta. Han var kassör i Tjureda SLU och kassör i tio år i Tolgs Centeravdelning. Och suttit som ombud i distriktsstyrelsen för Svenska Landsbygdens Studieförbund.

Dessutom skaffade han sig en kamera på 1940-talet och cyklade runt i Norrland under beredskapen och tog över 5 000 foton. Sen blev det ett styvt arbete att skicka ut alla bilderna och få betalt.

När vårsolens första varma strålar har fått krokusen i trädgården att krypa upp ur fjolårsgräset håller han som bäst på med tre bouppteckningar.

En av dem är lite knepig men Tage Persson förklarar raskt hur han skall fördela tillgångarna i boet på bästa sätt. Siffrorna håller han i huvudet och reglerna kan han sedan gammalt.

Annons

Att arvsskatten mellan makar tagits bort tycker han är bra. Och att fastighetsskatten skall ändras är också bra.

- Det är inte rätt att de som ärver sin man skall tvingas sälja huset för att betala arvsskatten.

De flesta bouppteckningar har gått in till Växjö tingsrätt.

- Det kan vara en femton till tjugo sidor och om de ringer från tingsrätten och frågar så kan jag säga hur jag har räknat om det bara säger vilken sida och vilka siffror.

Tage Persson konstaterar inte utan stolthet att hans förmåga att hålla siffror och sammanhang och kunskap kvar i huvudet går i arv.

Barnbarnens betyg är en stor glädjekälla för honom som började sitt långa liv med så dåliga odds men blev en nestor inom den svåra konsten att göra sin självdeklaration till både skattemyndighetens och egen belåtenhet.

Ann-Marie Linderås

Ann-Marie Linderås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons