Annons
Nyheter

Han har satt sin prägel på Växjös parkliv

För stadsträdgårdsmästare Mårten Segerberg är Linnéparken finparken i Växjö.
När han inom kort lämnar den tjänst som han tillträdde 1999 kan han också se tillbaka på ett omfattande förändringsarbete både inom själva parken och området runt Växjösjön.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2006
Den här riddarsporren fångar många besökares blickar i Linnéparken.
Den här riddarsporren fångar många besökares blickar i Linnéparken.Foto: 
Avgående stadsträdgårdsmästaren Mårten Segerberg tycker att Linnéparken under det senaste decenniet har utvecklats till en riktig pärla för sina besökare. Foto: Lars-Göran Rydqvist
Avgående stadsträdgårdsmästaren Mårten Segerberg tycker att Linnéparken under det senaste decenniet har utvecklats till en riktig pärla för sina besökare. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

- Varje stadsträdgårdsmästare har ju satt sin prägel på Linnéparken. Men det mesta har blivit gjort under 1990-talet och åren efter millennieskiftet. Tanken att föra in vatten i parken genom att dagvattnet från stan skulle fördröjas i dammen i Linnéparken orsakade en våldsam debatt. Men när jag nu ser resultatet är jag jättetacksam över att det blev så här, säger Mårten Segerberg.

När han som nyutbildad trädgårdstekniker kom till Växjö vid årsskiftet 1967-68 och anställdes hos landskapsarkitekten Bertil Dahl fick han bland annat jobba med att rita Södras nya kontorshus vid Växjösjöns södra strand.

Annons

Stort ingrepp Tre år senare flyttade Mårten Segerberg till sin nuvarande arbetsgivare, Växjö kommun.

- Då hade man precis färdigställt Teleborgsvägen som orsakade ett stort ingrepp i Linnéparken. Även tidigare har parken kontinuerligt förändrats. I början av 1950-talet flyttades växthusen, som funnits i parken sedan 1920-talet, till sin nuvarande plats på Öster. Och när Norrtullsgatan ska byggas blir det ytterligare förändringar, säger Mårten Segerberg.

Bullervall Här finns det planer på att ta ned slänten mot Teleborgsvägen för att lägga en bullervall som tar bort ljudet från trafiken men inte skymmer sikten mot Växjösjön. Även det mesta av buskaget, som nu till stora delar skymmer sikten från Teleborgsvägen mot Växjösjön, ska bort.

- Vi vill också dra ut vägslänten och göra den mer långsträckt. Hela området närmast Teleborgsvägen kan bli som en äng, säger Mårten Segerberg.

Men den mest unika parken i området runt Växjösjön finns enligt Mårten Segerberg på Strandvägen vid Växjösjöns

västra strand.

- De 125-åriga lindarna, som är planterade i ett falskt perspektiv, borde kulturminnesförklaras. Till hösten hoppas vi få upp belysning i träden och därmed göra parken ännu mer inbjudande, säger Mårten Segerberg.

Han tycker det är viktigt att planteringen som visar Linnés 24-klassiga sexualsystem för växter hålls á jour:

- Eftersom man får lära sig detta i skolan är planteringen en stor tillgång för Linnéparken. Det gäller också förra landshövdingen Astrid Kristensons bidrag till parken, växterna som smaksätter snapsen "En rediÕ kronobergare", säger Mårten Segerberg.

Sveriges vackraste park Nu hoppas han att Linnéparken och området runt Växjösjön ska få ytterligare ett lyft när tävlingen om Sveriges vackraste park är avgjord.

Annons

Här kan växjöborna bidra till en bra placering genom att fram till den 25 juli rösta via kommunens hemsida på Internet.

- Det känns bra att Linnéparken är en av de tio nominerade parkerna. Skulle vi sedan vinna vore det förstås ännu roligare, säger Mårten Segerberg.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons