Annons
Nyheter

Han vill att Växjö och Alvesta ska bli en kommun

Mindre storebrorsmentalitet, avundsjuka och småaktighet.
Där har vi en av grundbultarna till en lyckad kommunsammanslagning mellan Alvesta och Växjö.
Åtminstone enligt Börje Norén, vd för Allbohus.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2006
Börje Norén, vd för Allbohus och fram till gångna årsskiftet tillförordnad kommunchef i Alvesta, ser gärna en kommunsammanslagning med Växjö.
Börje Norén, vd för Allbohus och fram till gångna årsskiftet tillförordnad kommunchef i Alvesta, ser gärna en kommunsammanslagning med Växjö.Foto: 

Norén är den som gjort frågan om en kommunsammanslagning aktuell igen.

- Växjö är motorn i länet vilket Alvestaborna skulle kunna dra nytta av vid en kommunsamman- slagning. En stor kommun med 100 000 invånare har betydligt större slagkraft än en kommun av Alvestas storlek, säger han.

Annons

- Det är lättare att locka till sig företag och människor om det redan finns många människor och företag.

Börje Norén menar att antingen beslutar Alvesta och Växjö om en kommunsammanslagning på egen hand och bestämmer hur den ska genomföras.

- Eller så väntar vi tills staten tvingar oss.

En sammanslagning ska på sikt givetvis gynna skattebetalarna, servicen ska bli billigare, men också bättre.

Färre tjänstemän

Att två kommuner blir en innebär att vissa befattningar och verksamheter kan sparas bort. Det ska bli färre tjänstemän som sysslar med löner, ekonomi, handläggning av olika slag, mindre lokalkostnader och politikerarvoden, med mera.

- Jag har räknat ut att man utan problem kan spara 30 miljoner kronor, säger Norén.

Visst, det kan bli svårt när tjänstesektorn avlövas eftersom vissa jobb blir överflödiga och när geografiska delar av den nya storkommunen riskerar hamna i skymundan, säger han.

- Men fördelarna uppväger riskerna.

Vad ska den nya storkommunen heta?

Annons

- Växjö, eftersom det säljer bättre än Alvesta, Växjö/Alvesta eller något i den stilen.

Men enligt Norén kan förändringarna på sikt också innefatta andra kommuner runt Växjö. Förutom Alvesta kanske också Tingsryd, Lessebo och Uppvidinge kommer att ingå i storkommunen.

Vad finns det då för utsikter för en sammanslagning?

Norén tror att tjänstemännen i både Alvesta och Växjö kommuner är ganska positiva till en sammanslagning.

Storebrorsmentalitet

Hur politikerna ställer sig är han mer osäker på men tror i alla fall att några av de stora partierna har åtskilliga företrädare som är för en sammanslagning.

- Men det behövs en större generositet hos tjänstemännen i Växjö som av andra kommuner kan uppfattas besitta en viss storebrorsmentalitet.

Men, menar Börje Norén, samtidigt som Växjöfolket behöver bli generösare måste de som arbetar i Växjös kranskommuner bli mindre småaktiga och avundsjuka när Växjö kommer på tal.

- Om jag fick gissa skulle runt 50 procent av Alvestaborna säga ja till en kommunsammanslagning mellan Alvesta och Växjö, 25 procent skulle rösta nej och 25 procent vara tveksamma.

Samhället blir alltmer komplicerat och kräver större regioner för att verksamheten ska bli effektiv, säger Norén.

Därför behövs inte bara nya kommunsammanslagningar utan också nya regionförbund, det vill säga organiserat samarbete mellan flera kommuner, säger Börje Norén.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons