Annons
Nyheter

Handeln mattas av rejält i januari och februari

Januari och februari är de svagaste månaderna för svensk handel.
- Enda branschen som klarar sig bra i februari är bokhandeln, säger Nils Bohlin, vid Handels utredningsinstitut (Hui).
Nyheter • Publicerad 23 januari 2006
Påverkas inte. Försäljningen av vigsel- och förlovningsringar pågår året om och redan nu planerar folk sitt giftermål om bröllopet ska ske till sommaren eller hösten, förklarar Stefan Dolama, på Smycka i Växjö. Därför har butiken ingen större nedgång i försäljningen under januari och februari. Foto: Per-Erik Sandebäck
Påverkas inte. Försäljningen av vigsel- och förlovningsringar pågår året om och redan nu planerar folk sitt giftermål om bröllopet ska ske till sommaren eller hösten, förklarar Stefan Dolama, på Smycka i Växjö. Därför har butiken ingen större nedgång i försäljningen under januari och februari. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

Efter julhandeln och mellandagsrean mattas handeln av rejält. Februari brukar vara den månad på året som är sämst för Sveriges handlare.

- Högtiderna är viktiga och i februari saknas det sådana. Dessutom har människor blåst rätt mycket pengar vid julen, förklarar Nils Bohlin.

Annons

Dagligvaruhandeln brukar dock inte påverkas och bokhandlarna har en uppgång i samband med bokrean i februari. Blir det en snörik vinter kan sport- och

fritidshandlare ha en hygglig försäljning.

- Det är logiskt att de här månaderna är svaga. För handlarna gäller det att inte ligga på för mycket lager. Samtidigt kan man rationalisera sin verksamhet under den här perioden.

Svårt med leveranser

Efter sommaren i augusti när det är skolstart sker en uppgång och samma sak gäller i maj och juni när skolan slutar och det ordnas studentfester. Då går handeln bra, konstaterar Nils Bohlin. Januari och februari är svårare månader.

Fredrik Olsson på klädbutiken Olssons i Växjö ser samma sak.

- De reavaror vi har nu måste vi sänka priserna ytterligare på, annars måste man nog jobba mer med leverantörerna. Det finns behov av nya plagg redan nu att skylta upp med, men först i februari kan man ordna leveranser.

För gallerior gäller det att hålla en så stor mångfald som möjligt, menar Maria Eile, som arbetar för Atrium fastigheter och marknadsför Linnégallerian i Växjö.

- Man ska kunna erbjuda ett brett utbud och där har vi lyckats bra. Det enda vi egentligen saknar är mat och möbler, säger hon.

Butiken Smycka som ligger på Storgatan i Växjö känner dock inte av någon större nedgång i januari eller februari.

Annons

- Visserligen är januari den lugnaste månaden på året. Men vi har många som nu börjar titta på förlovnings- och vigselringar. Människor är ute i god tid och planerar inför våren eller hösten. Och så ser det likadant ut varje år, förklarar Stefan Dolama, delägare.

Förr kanske människor gifte sig mer under större högtider. Men nu sker bröllop vilken tid som helst på året, berättar Stefan Dolama. Just ringar är det en stor del av Smyckas omsättning.

- Vi känner oss inte sysslolösa nu.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons