Annons
Nyheter

Tummen ned för Handelsbanken – trots vinstlyft

Det bästa kvartalet någonsin för banken, konstaterade vd Carina Åkerström när hon presenterade Handelsbankens rapport för årets andra kvartal.
Men marknaden var inte imponerad.
Ekonomi • Publicerad 16 juli 2021
Kvartalssiffror från Handelsbanken och vd Carina Åkerström. Arkivbild.
Kvartalssiffror från Handelsbanken och vd Carina Åkerström. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Resultatet ökade mer än väntat. Men på börsen var det tummen ned och aktien stängde 1,4 procent minus.

Det kan handla om att en stor del av den överraskande stora vinsten förklaras av en engångseffekt: Handelsbanken återvinner befarade kreditförluster för 47 miljoner i andra kvartalet.

Annons

I nyutlåningen på bolånemarknaden är banken trots stabila marginaler nummer ett under andra kvartalet, enligt Carina Åkerström. Marknadsandelen uppmättes i maj till 19 procent, vilket kan ställas mot 18 procent under 2020.

Men det är trots detta en bit kvar till den andel på omkring 22 procent som banken har i den befintliga bolånestocken.

700 anställda har skrivit på

Samtidigt präglas banken fortfarande av den stora omställning som pågår, med personalminskningar och kontorsnedläggningar. Siktet är inställt på att få ned kostnaderna per år till 20 miljarder i slutet av 2022.

Hittills har nästan 100 bankkontor stängts ned och drygt 700 anställda, cirka 6 procent av den totala bemanningen, har ingått avtal om att lämna banken inom ramen för omställningen. När Carina Åkerström summerar avtal och åtgärder som vidtagits landar de på totalt 1,3 miljarder kronor, varav 400 miljoner kronor har realiserats.

Detta har tryckt ned årskostnaden till 21,6 miljarder i andra kvartalet.

– Vi ligger helt i fas med det vi tänkt oss att göra, men det är ett och ett halvt år kvar och vi har en del kvar att göra, säger hon.

– Vi kommer bli färre anställda, så är det. Sedan exakt var vi kommer att landa, det är något vi jobbar på i de övriga initiativen. Det får vi återkomma om.

"Stark kapitalsituation"

Bankens kapitalbuffert har samtidigt svällt rejält under Finansinspektionens utdelningsstopp i pandemin, som gäller till åtminstone den sista september i år. Men om ägarna kan räkna hem extra utdelningar redan i höst vill Åkerström låta vara osagt.

– Vi får vänta och se nu vad vi får för återkoppling från Finansinspektionen i den frågan, säger hon och tillägger:

– Så fort vi får lite klarhet i det kommer vi att återkomma till både aktieägare och marknaden.

Annons

TT: Hur mycket utdelningsbart kapital har ni samlat på er?

– Jag ska inte kommentera det. Det är ju också en styrelsefråga att hantera. Det ger ju styrelsen enorma friheter.

– Det är en stark kapitalsituation.

Ser risk för korrigeringar

När det gäller risker för inflationsproblem i återhämtningen – eller bakslag i form av nya pandemiska smittovågor – tycker Carina Åkerström att man ska vara ödmjuk.

– Vi är inte riktigt igenom det här ännu. Det tycker jag att man måste ta med sig.

Hon tror dock inte att den snabbt stigande inflation som uppmätts i USA kommer att drabba Sverige.

– Vi ligger i dag och taktar på en inflationstakt som är förväntad och just nu tror jag inte det sker någon större förändring här.

Risk för korrigeringar

Den heta svenska bostadsmarknaden visar samtidigt tecken på att mattas av, enligt Åkerström.

TT: Ser du någon risk för stora korrigeringar i Sverige, när det gäller börsen och bostadspriser?

– Det återstår väl att se lite grann, men det är väl inte otänkbart att det kan bli det. Vi står i ett läge där värderingarna är väldigt, väldigt höga.

Annons

– Frågan är väl bara när i så fall.

Fakta: Oväntat stort vinstlyft för Handelsbanken

Handelsbanken redovisar en rörelsevinst före kreditförluster på 5 930 miljoner kronor för andra kvartalet 2021. Det kan jämföras med vinsten på 5 151 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade, enligt marknadsdataföretaget Refinitiv, i genomsnitt räknat med en vinst före kreditförluster på 5 735 miljoner kronor.

Räntenettot steg till 7 961miljoner kronor, från 7 622 miljoner kronor. Provisionsnettot ökade till 3 055 miljoner kronor från 2 530 miljoner kronor.

Totalt uppgick intäkterna till 11 602 miljoner kronor, jämfört med 10 625 miljoner motsvarande period året före.

Kostnaderna steg till 5 672 miljoner kronor, från 5 474 miljoner. Kreditförlusterna blev netto en positiv post på 47 miljoner kronor, mot kreditförlusterna på 97 miljoner kronor ett år tidigare.

Källa: Handelsbanken, Refinitiv

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons