Annons
Nyheter

Handelsbanken stoppar utlandsbetalningar

Ekonomi • Publicerad 8 maj 2020
Handelsbanken blockerar utbetalningar till ett stort antal länder, för att inte riskera att förknippas med penningtvätt. Arkivbild.
Handelsbanken blockerar utbetalningar till ett stort antal länder, för att inte riskera att förknippas med penningtvätt. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Handelsbanken stänger ytterligare ett 50-tal länder för utlandsbetalningar, för att inte riskera att förknippas med internationell brottslighet eller penningtvätt, visar dokument som Dagens industri tagit del av.

Åtgärden innebär att bankens kunder inte kan skicka pengar till eller ta emot betalningar från dessa länder. För merparten av dem är det ett totalförbud, medan det för andra kan göras undantag "för företag med tillräcklig kundkännedom". Dit höra stora exportmarknader som Ryssland, Turkiet och Brasilien.

Annons

Jan Larsson, kommunikationschef på Handelsbanken, bekräftar tidningens uppgifter och uppger att banken redan 2018 stängde ned ett antal länder för utlandsbetalningar.

– Sedan dess har listan blir längre och nu tar vi ytterligare ett steg, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons