Annons
Nyheter

Hans passé – värme på ingång

Efter regn kommer solsken. Regnovädret Hans är passé och varmare väder är på ingång.
– Vi skulle kunna ha sommarvärme nästa helg, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.
Väder • Publicerad 12 augusti 2023
Efter regnovädret Hans framfart är varmare väder på ingång. Arkivbild.
Efter regnovädret Hans framfart är varmare väder på ingång. Arkivbild.Foto: Frederik Ringnes/NTB/TT

Hans har under veckan som gått fört med sig stora regnmängder och ställt till med problem på flera platser i Sverige, men nu tycks regnovädret vara förbi.

– Han har förlorat sin struktur och liknar inte ens ett lågtryck längre, så vi kan nog säga att Hans är passé, säger Erik Höjgård-Olsen.

Varning kvar för Gavleån

Annons

Den senaste tidens regnande har dock lett till översvämningar och höga vattenflöden i sjöar och vattendrag, och i spåren av det har SMHI utfärdat flera varningar.

I Gavleån, mellan Forsbacka och Gävle, har en röd varning – den högsta – utfärdats.

Dessutom har flera orangea och gula varningar utfärdats i framför allt de mellersta och södra delarna av landet.

Enligt myndigheten håller vattnet på att sjunka undan i söder, men i området mellan i huvudsak Gävle och Sundsvall kommer det dröja innan nivåerna sjunker till det normala.

Under lördagskvällen drar ett nytt stråk med regn in över Halland. Det rör sig sedan nordost, mellan Vänern och Vättern, och parkerar över södra Norrlandskusten under söndagsförmiddagen.

– När det här regnet väl har dragit bort från Halland ser det ut som att en stor del av Götaland kan få uppehållsväder under söndagen, säger Erik Höjgård-Olsen.

Hopp om sommarvärme

Därefter är varmare väder på ingång.

I Kalmar län kan kvicksilvret i termometern till och med nosa på 25-gradersstrecket redan under lördagen.

Men det varma vädret är hittills lokalt, och större delen av Götaland får vänta på att temperaturen når i alla fall 20 grader till på tisdag.

– Sedan skulle vi kunna ha sommarvärme på ingång nästa helg, men det är en vecka bort och det kan hända mycket på den tiden, säger Erik Höjgård-Olsen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons