Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.
Publicerad 29 mars 2017

Kronoberg

Polisen uppger att natten har varit mycket lugn i hela länet. Inga händelser finns att rapportera.

Kalmar län

Två fritidshus i Högsby drabbades på tisdagskvällen av inbrott. Det ska röra sig om två grannfastigheter där okända gärningsmän tagit sig in genom att bryta upp fönster. Under natten var det oklart vad som tillgripits från fritidshusen. Det fanns inte heller några misstänkta.

Annons

I övrigt har natten varit lugn.

Sverige

Svenska Zaida Catalán som tidigare eftersökts i Kasai-regionen i Kongo-Kinshasa har hittats död, bekräftar UD och FN.

Hennes död beklagas av statsministern och FN-chefen. – Nu har vi fått bekräftat att det är en kvinna i 35-årsåldern som har hittats död i Demokratiska republiken Kongo, säger Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör på Utrikesdepartementet, till TT.

Anhöriga är underrättade.

– UD kommer att fortsätta att bistå FN på alla de sätt vi kan i det fortsatta arbetet, säger hon.

36-åriga FN-experten Catalán hittades död tillsammans med en amerikansk kollega. Den tredje hittade personen var experternas tolk, enligt Reuters.

Catalán försvann i området i mitten av mars då hon fördes bort tillsammans med den amerikanska FN-experten och fyra kongoleser. Enligt landets regering kidnappades hon när hon färdades på en mopedtaxi som stoppades på en bro.

Statsminister Stefan Löfven (S) har nåtts av beskedet om svenskans död "med sorg och bestörtning", skriver han i en kommentar. (TT)

Många i Stockholm har under natten hört en stor smäll, rapporterar Expressen.

Men det är inte omedelbart känt vad som orsakat ljudet.

Annons

– Vi har haft patruller ute men inte lyckats lokalisera var smällen kom ifrån. Det är svårt när man bara har ett ljud att gå på. Det är många som har hört den men ingen har vetat orsaken. Vi får se om det kan bli klarhet i vad det var när det ljusnar, säger Mats Almquist, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till tidningen. (TT)

Världen

"Monstercyklonen" Debbie har nu graderats ned i nordöstra Australien, men fört med sig stor förödelse.

Stora skördar har förstörts, båtar spolats upp på land och 63 000 hushåll och företag saknar el.

Byvindar på 73 meter per sekund uppmättes vid ön Hamilton i turisttäta Whitsundays där Debbie drog in. Ovädret, som slog in mot land under tisdagseftermiddagen lokal tid, har nedgraderats men rört sig i en långsammare takt än vad som förutspåtts och har drabbat ett stort område i delstaten Queensland under ungefär ett dygn.

Fortfarande varnas för "intensivt regn" och översvämningar till följd.

Åtminstone en person rapporteras ha skadats allvarligt av en vägg som rasat samman. Skördar till ett uppskattat värde av motsvarande 7 miljarder kronor rapporteras ha gått till spillo. Träd har dragits upp med rötterna, yachter spolats upp på land och tak lyft eller rasat in i områden där förödelsen beskrivs som "krigsliknande". (TT)

Polisen i Maryland i USA har gripit en 18-årig student som misstänks ha planerat en skolskjutning, sedan hennes familj slagit larm.

Kvinnan hade samlat skjutvapen och potentiella sprängämnen och instruktioner för att tillverka en hemmagjord bomb, enligt polisen.

Hon misstänks ha planerat ett dåd på en gymnasieskola den 5 april. Hennes pappa upptäckte oroväckande anteckningar i en dagbok och larmade polisen. (TT)

Ett flygplan fattade eld vid landning på en flygplats utanför staden Jauja i Anderna i centrala Peru, sedan det glidit av landningsbanan. Det finns inga rapporter om allvarliga skador, enligt myndigheterna.

Annons

Planet var en Boeing 737-300 från Peruvian Airlines. 141 personer fanns ombord på planet som kom från Lima. De kunde evakueras i säkerhet.

Myndigheterna ska nu utreda olyckan, som inträffade under tisdagseftermiddagen. En teori är att piloten gjorde en manöver för att få planet att stanna och att vingen då fattat eld när den skrapat mot marken. (TT)

Per LidholmSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons