Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.
Publicerad 9 juli 2017
Foto: TT

Kronoberg

Polisen uppger att natten har varit hektisk.

Annons

– Det har varit slitigt för patrullerna. De har fått åka på många olika ärenden över hela området. Det har varit väldigt få patruller och väldigt mycket att göra, säger Thomas Boking, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

I Växjö fick en man i 20-årsåldern föras till sjukhus efter att enligt uppgifter ha slagits medvetslös på ett musikevent. En misstänkt man i 40-årsåldern greps i samband med händelsen.

Under morgonen skulle polisen besöka målsägande på sjukhus för att få in fler uppgifter.

Enligt polisen har det även varit stökigt på andra håll.

– Det har varit på lite olika ställen, men det är mycket som man trodde skulle bli något som inte verkar ha landat i någonting. Men det har varit lite oroligt i Växjö. Bland annat på Araby och utanför dansställena, säger Thomas Boking.

Kalmar län

Även i grannlänet rapporterar polisen om en mycket stökig natt i länet.

Sammanlagt har sjutton personer omhändertagits – tolv av dessa är personer som har omhändertagits för fylleri i Oskarshamn i anslutning till Latitud 57.

Polisen uppger även att ett antal misshandelsfall har anmälts och i några av fallen har misstänkta personer omhändertagits.

Annons

På grund av den höga arbetsbelastningen under natten hade polisen under den tidiga söndagsmorgonen inte möjlighet att gå ut med närmare uppgifter kring misshandelsfallen.

Inget av fallen ska dock ha lett till några allvarligare personskador.

Sverige

Två unga män har skottskadats allvarligt i Bergsjön i Göteborg. Senare sköts en person av polisen. Han ska inte vara allvarligt skadad. Händelserna utreds som försök till mord och försök till mord mot polisman.

De två männen sköts på Komettorget i Bergsjön vid halvtiotiden på lördagskvällen.

– I anslutning till den första skjutningen så blir en man skjuten av polis. Han har förts till sjukhus, men är inte livshotande skadad, säger Sanna Lagerqvist, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral i region Väst.

Den person som är skjuten av polis är den enda som är gripen, uppger polisen under natten.

En utredning om försök till mord och en om försök till mord mot polisman har inletts. Det är oklart om samma person är misstänkt i båda förundersökningarna.

Alla de tre skadade fördes till sjukhus i ambulans.

Annons

– Det är två som är allvarligt skadade, båda är män i 25–30-årsåldern. En man i 25-årsåldern är lindrigt skadad, säger Lena Mattsson, pressjour på Sahlgrenska universitetssjukhuset. (TT)

Tre våldtäkter har rapporterats från olika platser i Värmland under natten

I ett av fallen är flera misstänkta för våldtäkt och tre personer är gripna, enligt polisen. I ett av de två andra fallen är en misstänkt gripen. Ingen har gripits misstänkt för det tredje fallet.

Polisen vill under natten inte lämna ut mer information om händelserna. (TT)

En man har gripits i Boliden utanför Skellefteå misstänkt för försök till mord, grovt olaga hot samt olaga hot, skriver polisen på sin hemsida.

Polisen larmades vid tiotiden på lördagskvällen av en man som sade att han hotats med kniv. Mannen ska inte ha behövt uppsöka sjukvård för sina skador.

Den gripne mannen är i 45-årsåldern.

Polisen vill tidigt på söndagsmorgonen inte lämna mer information. (TT)

Annons

Världen

De tidvis våldsamma protesterna i Hamburg fortsatte även efter det att G20-mötet avslutats.

För tredje kvällen i rad brann uppbyggda barrikader på gatorna.

Polisen attackerades sent på lördagskvällen med flaskor och svarade med vattenkanoner på flera platser, skriver tyska medier. Polisen twittrade att människor skulle lämna oroliga områden, för att inte utsätta sig för fara.

All tågtrafik på stationen i området Sternschanze ställdes in. Butiker utsattes under kvällen för plundring och fönsterrutor på en bank slogs sönder, skriver Die Zeit. Vid halv två skrev tidningen att uppbyggda barrikader hade satts i brand.

Omkring klockan halv fyra på morgonen twittrade polisen att situationen lugnat ned sig.

Nyhetsbyrån Reuters skrev tidigare under kvällen att det rörde sig om "hundratals" svartklädda personer som var ute på gatorna den tredje kvällen.

Flera poliser har skadats, även i natt. Räddningstjänsten sade att skadade personer togs omhand, men nämnde inget antal. (TT)

Annons

Fyra personer har förts till sjukhus efter att ha blivit skjutna utanför utestället Blå i Oslo i Norge.

En misstänkt man, känd av polisen sedan tidigare, är gripen.

– Den gripne är en man i 20-årsåldern. Vi tror att han var ensam gärningsman och vi känner att vi har bra kontroll på situationen, säger Tor Grøttum, ledningsbefäl vid Oslopolisen.

– Vi har många poliser ute och vi anser att området kring Blå nu är säkert och att gärningsmännen har tagit sig därifrån.

En pistol har hittats. Ingen av de fyra som förts till sjukhus är livshotande skadad. Polisens insatsledare Hanne Nordve säger till Verdens Gang att flera skott avlossades.

– Kanske så många som åtta, säger hon.

Polisen lade ut informationen om skjutningen på Twitter klockan 02.30. Enligt de första uppgifterna skedde skjutningen inne i lokalen, men polisen säger nu att allt tyder på att skotten avlossades utomhus.

– Det har skett i anslutning till stället, men vi vet inte något om bakgrunden ännu, säger Tor Grøttum.

Konsertlokalen och restaurangen Blå ligger i en gammal industrilokal i närheten av området Grünerløkka. På lördagskvällen spelade den amerikanske hiphopartisten Kool G Rap på Blå, som en del i ett klubbarrangemang. (TT)

Per Lidholm
Annons
Annons
Annons
Annons