Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.
Nyheter • Publicerad 8 december 2017
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronobergs län

En man i 80-årsåldern har konstaterats avliden efter att räddningstjänst och polis fick ett larm om drunkningstillbud vid klockan 21.30, i en damm i närheten av Hamneda, Ljungby kommun.

Annons

Innan dess hade polisen fått in ett ärende om försvunnen person gällande mannen, och enligt Christer Nilsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kristianstad, hittades mannen i samband med sökandet.

– Jag tror att det var anhöriga som hittade honom. Jag har inte fått några uppgifter kring när han avled men förmodligen var han inte vid liv när han hittades, säger han.

Enligt polisen är det fortfarande oklart hur mannen hamnat i dammen då det inte finns några vittnesuppgifter, men de misstänker i nuläget inget brott i samband med händelsen.

Sverige

Tidningen Smålänningen skrev i veckan om en julmarknad i Älmhult och berättade att det varit "stämningsfull atmosfär" och att artisterna Ace Wilder och Nano uppträtt.

Problemet är bara att marknaden inte ägt rum än, vilket konkurrenten Smålandsposten uppmärksammat.

– Det handlar om den mänskliga faktorn. Alla kan vi drabbas av förvirring, säger Smålänningens nyhetschef Anna H Lilliequist, till tidningen.

Smålänningen har gjort en rättelse. Marknaden hålls på lördag, den 9 december. (TT)

En lokalpolitiker i Helsingborg har åtalats för grovt förtal efter Facebookinlägg om en reporter på Helsingborgs Dagblad, enligt tidningen.

L-politikern hävdade i inläggen att reportern skrivit artiklar med falskt innehåll. Dessutom stod det att HD ville att reportern skulle sluta på tidningen, vilket enligt chefredaktören inte stämmer.

Annons

– Jag har rätt att uttrycka min besvikelse över en journalist som har smutskastat mig, säger politikern till HD. (TT)

Gravfält från järnåldern har skadats under arbetet med att dra bredband i Katrineholms kommun, skriver Katrineholms-Kuriren.

Länsstyrelsen kommer att göra en åtalsanmälan till polisen, enligt antikvarie Cecilia Grusmark.

– Det är när fordon kört över gravfälten som stenar tillhörande gravar blottats och sannolikt flyttats på, säger hon till tidningen. (TT)

Världen

Runt om i södra Kalifornien bekämpar över 4 000 brandmän flera svåra skogsbränder. Över 230 000 människor har tvingats fly sina hem, bland dem invånare i utkanten av USA:s näst största stad Los Angeles.

Ett av de områden som drabbats är exklusiva Bel Air, där mångmiljonfastigheter förstörts.

Skolor i Los Angeles-området har tvingats att stänga. En del invånare har tvingats att fly lågorna med bara minuters varsel.

Enligt myndigheterna rör det sig om fyra större bränder från Los Angeles upp längs Stilla havs-kusten till Santa Barbara.

Ett dödsfall har rapporterats i Ventura, norr om Los Angeles, och över 400 bostäder och andra byggnader har förstörts, enligt myndigheterna. (TT)

Annons

Kryptovalutan bitcoin rusar vidare. I den asiatiska handeln låg den fortfarande under 14 000 dollar per bitcoin, under den europeiska handeln stärktes den ytterligare och vid lunchtid för första gången värd mer än 15 000 dollar och nosade under dagen på 17 000 dollar per bitcoin innan den föll tillbaka något.

Det har rests varningsflagg om att kryptovalutan är "ett tåg utan bromsar". Vid årsskiftet låg den på omkring 1 000 dollar per bitcoin, och värdet översteg 10 000 dollar för första gången så sent som för en vecka sedan.

Många bedömare har efter den gigantiska värdestegringen varnat för att det handlar om en finansiell bubbla, med prisnivåer som saknar koppling till reella värden.

Bland annat Nobelpristagaren Joseph Stiglitz har sagt att valutan, som skapades 2009, borde förbjudas. (TT)

Fredrik TanoSkicka e-post
KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons