1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Fristående pannrum totalförstört i brand i Halltorp. Man gripen för skadegörelse i Växjö.
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Räddningstjänsten ryckte ut till en brand i ett fristående pannrum på en villatomt i Halltorp sent på söndagskvällen.

– När vi kommer dit är det full fyr i hela uthuset. Vi bevakar bara runtomkring, det är ingenting att göra åt det, säger Thomas Lindström, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kalmar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Man låter helt enkelt byggnaden brinna ner.

– Det finns ingenting att göra här, det är redan en totalskada, säger han.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen vid Flyths väg i Halltorp, i södra delen av Kalmar kommun, klockan 22.06. Räddningstjänst och ambulans är på plats vid byggnaden som står 15-20 meter från en villa, enligt polisen. Det ska inte vara någon spridningsrisk till villan.

Ingen person har skadats fysiskt. Brandorsaken är oklar inledningsvis.

Kronoberg

En man greps av polis vid resecentrum i Växjö under natten till måndagen. Gripandet skedde vid 01.15-tiden efter att polis hittat den misstänkte i vänthallen. Mannen, som är född 1994, misstänks för skadegörelse mot resecentrum i Växjö.

– En kille har tagit sönder en ruta. Han ska få gå hem efter förhör, säger Samir Cehic, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Det trasiga fönstret uppges sitta i en utrymningsdörr och mannen ska ha använt en tegelsten.

Sverige

En man hittades skadad i Johanneberg i Göteborg under natten till måndagen. En man har gripits misstänkt för grov misshandel.

Polisen började arbeta med fallet klockan 00.44.

– Han är misshandlad och har skador på flera ställen på kroppen. Någon form av okänt tillhygge har använts, säger Sebastian Börjesson, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Den skadade mannen fördes till sjukhus. Skadorna är oklara till en början.

– I anslutning till där mannen fanns kunde en man gripas, säger Börjesson.

Brottsrubriceringen är grov misshandel. Båda männen är i 20-årsåldern.

Det brinner rejält i en villa i Borlänge, rapporterar flera medier. Släckningsarbetet väntas fortsätta under en del av förmiddagen.

Det går inte att utesluta att någon befunnit sig i byggnaden men Räddningstjänsten tror att huset var tomt huset när branden bröt ut.

– Det fanns ingen bil på tomten när vi kom dit, så man tror att ingen var hemma, säger Per Stridde, insatsledare vid Räddningstjänsten Dala Mitt, till Dala-Demokraten.

Det är oklart var i huset branden började och varför. En teknisk undersökning ska göras när branden är släckt och platsen har svalnat. Larmet kom vid klockan 04.30. (TT)

Världen

Det blev ingen gyllene statyett för Ruben Östlunds "The square" på Oscarsgalan. I stället belönades den chilenska filmen "En fantastisk kvinna".

Svensk-nederländske fotografen Hoyte Van Hoytema blev utan pris.

– Vi har det bra ändå, säger Ruben Östlund till SVT:s Kulturnyheterna , och fortsätter:

– Det var så svårt att förutse vinnare, så jag hann inte bygga upp några riktiga förväntningar. Jag kände att "En fantastisk kvinna" var svårslagen baserat på ryktena. Men det var väldigt fint att höra jublet när de visade "The square" där inne, då kände vi oss som vinnare. Sen gick det väldigt fort och sen kände vi oss inte som vinnare. (TT)

Läget är oklart efter söndagens val i Italien. När de första rösterna räknats har Silvio Berlusconis koalition störst stöd, men inget av blocken har fått tillräckligt med röster för att bilda regering.

– Det kommer i så fall att bli en center-högerregering, säger Anders Bergman, expert på italiensk politik.

Inget av blocken i Italien verkar få egen majoritet, enligt den tidiga rösträkningen, utan måste splittras om en regering ska bildas. (TT)

Dödssiffran har stigit till 67 efter den stora jordbävningen i Papua Nya Guinea den 26 februari, enligt Röda Korset. Regeringen har inte släppt någon officiell dödssiffra.

Jordbävningen med magnituden 7,5 har följts av flera efterskalv, bland annat två med magnituden 6,0 tidigt på måndagen. Tusentals människor är hemlösa och utan mat och rent vatten.

Räddningsarbetet är svårt då vägar blockerats och det är strömavbrott i flera områden. (TT)

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Älmhult

Bilen kedjades fast

När bilägaren kom ut ut för att hämta sitt fordon så var framhjulet fastkedjat.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.