Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Fem bilar brann i Växjö i natt. Man stickskadad i Anderslöv i Skåne.
Publicerad 3 maj 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Räddningstjänsten ryckte ut till brinnande bilar på Dalbo i Växjö tre gånger under natten till torsdagen. Totalt ska fem personbilar ha brunnit.

Annons

Larmet om den första bilbranden kom klockan 02.15. Bilen stod på en parkering vid Coop Konsum vid Höstvägen.

Räddningstjänsten släckte branden. En annan bil stod intill den som brann, men den ska ha klarat sig, enligt räddningstjänsten.

En dryg timme senare, klockan 03.23, kom ett nytt larm om bilbrand i närheten.

– Två nya bilar brann. Styrkan har precis kommit hem och är redo för nya larm, sade Fredrik Bengtsson, insatsledare vid Värends räddningstjänst, strax efter klockan 04.

Och det blev det. Klockan 04.44 kom larm om ytterligare en bilbrand, den här gången nära Förskolan Sigfridshemmet som också ligger vid Höstvägen.

– Alla har varit inom en radio på 100 meter. Det var två bilar till nu. Och det höll sig till bilarna, säger Fredrik Bengtsson.

Räddningstjänsten släckte ännu en gång.

Ingen person skadades fysiskt vid händelserna. Polisen misstänker att bränderna är anlagda och upprättar anmälningar om skadegörelse genom brand. Men man har inga spår att gå på, enligt Växjöpolisen.

Kalmar län

En person har förts till sjukhus efter ett bråk på en camping i Mörbylånga på onsdagskvällen. En person är gripen.

Annons

– Det har varit en kniv inblandad, säger Catarina Brandt, Kalmarpolisen.

Det handlar om två personer som ska ha börjat bråka medan de arbetade på campingen enligt polisen. Ena personen har fått knivskador på en hand och är förd till sjukhus. Den andra personen är gripen.

Sverige

En man i 50-årsåldern har förts till sjukhus med ambulans efter att ha hittats skadad utanför Anderslöv på onsdagskvällen. Polisen utreder misstänkt mordförsök och sökte med hund i området.

Larmet om händelsen kom klockan 21.29. Polis och ambulans skickades till platsen, Grönbyvägen, efter uppgifter om misshandel och att en man fått stickskador. Det ska då inte ha funnits någon misstänkt person kvar på platsen.

Mannen var vaken och talbar när han fördes till sjukhus, enligt polisen som rubricerar händelsen som försök till mord. Mannen ska förutom att ha fått stickskador även ha blivit slagen.

Ingen person är misstänkt eller gripen vid 05.00-tiden.

– Det kommer att bli en teknisk undersökning. Brottsplatsen ska spärras av tills vidare, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region syd.

Polisen vill hålla förhör med den skadade mannen så snart hans tillstånd tillåter det. Det är ännu oklart hur allvarliga mannens skador är.

En man i 20-årsåldern har skottskadats utomhus i Enköping. Han fördes till sjukhus med allvarliga, men inte livshotande, skador. Larmet om skottlossning vid en vändplan i ett bostadsområde i norra Enköping kom klockan 20.40.

Annons

– När vi kom till platsen påträffade vi den skadade personen en bit därifrån, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Ingen är gripen efter händelsen som rubriceras som mordförsök. En eller flera gärningsmän tros ha försvunnit från platsen i bil.

– Det pekar i nuläget mot flera gärningsmän säger Wikdahl.

Polisen sökte under kvällen i området med en omfattande insats. Vid 02-tiden var den tekniska undersökningen av brottsplatsen klar.

Mindre än en timme efter skottlossningen greps fyra män i stadsdelen Gottsunda i Uppsala, misstänkta för vapenbrott. Det har inte gjorts någon "omedelbar koppling" men eventuella samband utreds, skriver polisen på sin sajt. (TT)

Världen

Nio personer fanns ombord på det militära transportplan som kraschade i Savannah, i den amerikanska delstaten Georgia. Enligt tidigare uppgifter omkom fem personer i kraschen.

– Vi har bekräftat att nio personer, bland dem fem besättningsmedlemmar och fyra andra passagerare, fanns ombord, säger Paul Dahlen vid Puerto Ricos nationalgarde.

Dahlen kunde inte bekräfta att alla nio ombord omkommit, men säger att bilder från kraschen talar för sig själva. Enligt honom var planet, som hade varit i Georgia för planerat underhåll, antagligen mer än 50 år gammalt.

Planet var ett militärt transportflygplan av modellen C130 – ett så kallat Herkulesplan. Olyckan på onsdagen inträffade i nära anslutning till Savannahs flygplats kort efter att planet lyft, enligt vittnesuppgifter.

Annons

Bilder från kraschen visar att planet faller mot marken och exploderar i ett eldklot. (TT)

Kvarlevor efter fler än 9 000 personer har grävts fram i olika massgravar i Colombia, meddelar landets myndigheter.

De döda föll offer för olika paramilitära grupper som stridit i landet i decennier. Tidigare medlemmar i dessa grupper har när de ställts inför rätta erbjudits lindrigare straff om de vittnar.

– De 9 000 kropparna hittades och grävdes fram utifrån information vi fått av vittnen, säger åklagaren Mery Conejo.

Den paramilitära gruppen AUC, som sponsrades av rika landägare för att strida mot vänstergerillor som Farc, hade 32 000 medlemmar när den upplöstes år 2006.

När regeringen nådde ett historiskt fredsavtal med Farc för två år sedan intensifierades sökandet efter personer som försvunnit under våldsamheterna. Totalt rör det sig om runt 83 000, enligt myndighetsberäkningar. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons