Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misshandel i Växjö och Tingsryd. Rattfylleri i Nybro. Kraftig brand i Blekinge.
Publicerad 6 oktober 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Vid 02.30-tiden ska en man i 20-årsåldern ha blivit misshandlad av flera personer som polisen uppger hoppade på honom bakifrån och skadade honom i nacken. Ambulans och polis skickades till platsen, Storgatan i Växjö.

Annons

Mannen fördes till sjukhus för kontroll. En anmälan om misshandel har gjorts, men ingen är gripen tidigt på lördagsmorgonen.

Även i Tingsryd ska en man ha blivit misshandlad under natten. Polis och ambulans larmades klockan 00.48 till Kvarngatan där en 50-årig man uppges ha blivit omkullknuffad och sparkad av fyra okända personer som sedan stack från platsen.

Mannen ska dock inte ha behövt föras till sjukhus efter händelsen, enligt polisen som har gjort en anmälan om misshandel. Men inte heller i det här fallet har någon kunnat gripas.

Under fredagskvällen ska en vattenläcka ha uppstått vid Storgatan i centrala Växjö.

Personer som hört av sig till Smålandsposten berättar att fastigheter saknar vatten i området.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 20.28 som ett larm om vattenskada. Men räddningstjänsten ska inte ha gjort någon insats på plats, enligt SOS Alarms händelseinformation.

En man i 20-årsåldern misstänks för våldsamt motstånd efter en händelse på en fest i Vederslöv söder om Växjö på natten till lördagen.

Polisen larmades om bråk på festen och åkte till platsen där man skulle omhänderta en man för fylleri.

– Då har en annan person lagt sig i och även gjort våldsamt motstånd genom att kränga och dra med armarna och motsätta sig ingripandet, säger Viktor Jensen, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Mannen som lade sig i togs med till Växjö av polis och har förhörts under natten.

Annons

Händelsen inträffade strax före klockan 01.

Kalmar län

En man i 25-årsåldern stoppades av polis vid Herkulesgatan i Nybro på fredagskvällen.

Det var strax efter klockan 22 som polisen fick samtal om att en man som körde en fyrhjuling kunde vara påverkad av något.

Polis åkte till platsen och tog med föraren för provtagning. Han misstänks för rattfylleri.

Ett tiotal personer har omhändertagits för fylleri i Kalmar under fredagskvällen och natten mot lördagen. Även i Västervik har några personer omhändertagits.

Sverige

En kraftig brand bröt ut i Byggvaruhuset XL:s lokaler i Jämjö i Karlskrona kommun på fredagskvällen. Polisen misstänker mordbrand.

Ingen person ska ha skadats.

– Det är under kontroll nu och vi har lämnat. Deltidsstationen i Jämjö kommer att vara kvar för eftersläckning, säger Paul Birgersson, styrkeledare vid räddningstjänsten i Karlskrona, strax efter midnatt.

Annons

Inledningsvis är det oklart varför det börjat brinna.

– Vi har lyckats begränsa det till snickeribyggnaden, så det är snickeriet de förlorat, säger Birgersson.

Ingen person är misstänkt tidigt på lördagsmorgonen.

En man i 30-årsåldern knivhöggs på fredagskvällen i Sandviken.

Mannen larmade själv polis vid 19.30-tiden och anmälde att han blivit knivhuggen. Han fördes till sjukhus men ska inte vara livshotande skadad. Händelsen är rubricerad grov misshandel. Övriga omständigheter kring misshandeln är ännu oklara och ingen gärningsman är gripen..

– Ingen är frihetsberövad i nuläget, säger Andreas Örth, RLC-befäl vid polisregion Mitt. (TT)

Världen

Fyra personer har dödats och sju har skadats i nordöstra Angola. Dödsfallen kopplas till ett polistillslag mot personer som misstänks för diamantsmuggling.

Tre av dem dödades med machetes och en sköts till döds, rapporterar tv-kanalen TPA.

Runt 800 personer som beskrivs som olagliga invandrare har gripits av polis, som beslagtog runt 3 000 diamanter, 150 fordon och över 80 000 dollar i kontanter. (TT)

Annons

EU-domstolen kommer inte att granska den omstridda gymnasielagen som innebär att ensamkommande som fått nej på sin asylansökan kan få en ny möjlighet att stanna om de studerar.

Det betyder att ingen juridisk instans kan stoppa lagen som trädde i kraft i juli i år, rapporterar Sveriges Radio Ekot. (TT)

Närmare 1 000 personer har tvingats lämna sina hem vid Costa Ricas Stillahavskust på grund av översvämningar som orsakats av de kraftiga regn som började i torsdags.

Landets myndigheter har förberett 16 härbärgen för de 989 personer som hittills drabbats. Siffran väntas stiga eftersom väderprognoserna förutspår fortsatt nederbörd.

En man dödades tidigt på fredagen enligt lokala medier när ett träd föll över hans hem, men den uppgiften har inte bekräftats av myndigheterna.

Landets vägmyndighet meddelar att personal har skickats ut för att röja efter jordskred som blockerat vägar i stora delar av landet.

Grannlandet Nicaragua har utfärdat varningar på grund av kraftiga regn som drabbat landet. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons