Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nya uppgifter om skottlossning i Växjö.
Stort strömavbrott på Öland.
Publicerad 2 november 2020
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Helgen har varit intensiv för Växjöpolisen med flera vapenrelaterade händelser på Araby. Och på söndagskvällen larmades polis om skottlossning av flera personer.

På måndagsmorgonen krockade två bilar vid korsningen Viaduktgatan/Ringvägen i Ljungby.

Annons

Larmet om olyckan kom klockan 05.49. Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till platsen.

Ingen person ska ha behövt föras till sjukhus. Räddningstjänsten sanerade vägbanan.

Bärgare kallades till platsen.

Kalmar län

Tidigt på måndagsmorgonen försvann strömmen för cirka 450 Eon-hushåll på södra Öland. En dryg timme senare kom den åter.

Merparten av de drabbade bodde i närheten av Degerhamn och Albrunna. Där försvann elen, enligt Eon, klockan 06.

Vid 07.15-tiden uppgav företaget att tekniker var på plats och strax därefter ska felet ha varit löst och strömmen åter.

Sverige

Polisen har på söndagskvällen inlett en förundersökning om grova våldsbrott i Karlskoga. Två personer har frihetsberövats.

Aftonbladet uppger att en man under kvällen kom till akuten vid Universitetssjukhuset Örebro med allvarliga stickskador. Jens auf der Heide, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen, bekräftar för TT att det handlar om samma händelse.

Mer information än så vill polisen, som larmades om händelsen strax före klockan 21, inte gå ut med under natten till måndagen.

Com Hem var på väg att släcka TV4:s kanaler vid midnatt – men nu har parterna kommit överens om att förlänga det gamla avtalet ytterligare för att kunderna ska kunna fortsätta titta på TV4:s kanaler.

Annons

– Vi förlänger avtalet ytterligare med 48 timmar till natten mellan den 3 och 4, säger Joel Ibson, kommunikationsansvarig på Com Hem.

Det tidigare avtalet mellan parterna gick ut i fredags utan att de kunde komma överens, men Com Hems kunder fick då möjlighet att fortsätta titta på TV4-kanalerna fram till natten mot måndag genom att det gamla avtalet förlängdes med två dygn. Nu har avtalet alltså förlängts ytterligare.

– Det har gjorts framsteg, det är därför vi förlänger, men vi behöver ytterligare tid för att slutförhandla, säger Ibson.

Om inte ett avtal finns på plats innan den 4 november kommer Com Hem att släcka kanalerna för 2,1 miljoner kunder – om inte det gamla avtalet förlängs en tredje gång. (TT)

Världen

Dödstalet stiger efter supertyfonen Gonis framfart över Filippinerna. Minst 16 människor har dött och flera saknas efter ovädret, som beskrivs som det kraftigaste i världen i år.

Under måndagen kommer president Rodrigo Duterte att inspektera de värst drabbade områdena sydöst om huvudstaden Manila, där upp emot en miljon människor evakuerats till tillfälliga center.

– Tack vare att människor tvångsevakuerades har antalet dödsfall minimerats, säger Dutertes talesperson Harry Roque under en presskonferens.

Supertyfonen har lämnat stor förödelse efter sig, rivit ner kraftledningar och översvämmat stora områden. I Guinobatan i provinsen Albay har runt 300 hus begravts under lera och stenar från vulkanen Mayon. Samtidigt växer oron för att massevakueringarna ska leda till ökad smittspridning av covid-19.

Goni är det artonde tropiska ovädret som rammar Filippinerna i år. I förra veckan dog 22 människor i spåren av tyfonen Molave. (TT-Reuters)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
David IsefjordSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons