Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt vårdslöshet efter rondellolycka i Växjö.
Publicerad 3 september 2020
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

En singelolycka med en personbil inträffade sent på onsdagskvällen.

– En bil har åkt upp i rondellen, men det ska inte vara några personskador, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen i region syd.

Annons

Larmet om olyckan kom klockan 22.38. Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till platsen.

Trafiken ska ha påverkats där och Trafikverket satte prognosen för när det kunde vara full framkomlighet igen till midnatt.

Föraren, en medelålders man, misstänks för vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

På torsdagsmorgonen var två fordon inblandade i en trafikolycka norr om Ryd.

Larmet om olyckan på väg 126 kom klockan 06.11. Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till platsen.

– En timmerbil med släp och en lätt lastbil har mött varandra och vid mötet får timmerbilen sladd så att släpet träffar den lilla lastbilen, säger Jerry Lennartsson, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten östra Kronoberg.

Föraren i den mindre lastbilen fördes till sjukhus och uppges vara lindrigt skadad, enligt Lennartsson. Föraren av timmerbilen ska vara fysiskt oskadd.

Polis skulle övervaka bärgningen. Vid 07-tiden var det helt stopp i trafiken och beräknades då vara det i ytterligare cirka en kvart.

Trafikverket satte prognosen för när det kunde vara full framkomlighet igen till klockan 08.

Sverige

En bostadslänga och fler än 15 bilar har brunnit i stadsdelen Majorna i Göteborg under natten. Boende från uppåt tio bostäder tvingades evakuera till ett närliggande hotell.

Annons

– Det är ett flertal bilar som har brunnit och de har stått i anslutning till ett bostadshus som i sin tur har börjat brinna, säger Sebastian Börjesson, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

I fastigheten ska boende från mellan fem och tio bostäder fått utrymmas, men inga personskador har rapporterats. De drabbade personerna har erbjudits övernattning på ett närliggande hotell.

Enligt polisen är det fler än 15 bilar som antingen är totalförstörda eller har skadats.

Larmet kom strax före klockan ett på natten mot torsdag, och enligt räddningstjänsten brann det väldigt mycket initialt. Därför skickades tolv brandbilar samt två ledningsbilar till platsen som relativt snabbt fick kontroll på branden.

– Vi bedömde här att vi lägger på många brandbilar för att få en bra effekt och det fick vi, säger Kalle Kivistö, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Hur branden startade är ännu oklart och polisen rubricerar händelsen som mordbrand, men har ingen misstänkt eller gripen. Vid tretiden på morgonen hade polisen fortfarande patruller kvar på plats för att bland annat förhöra vittnen.

Räddningstjänsten kommer att finnas på plats resten av natten och efter det kommer polisen att spärra av området för en teknisk undersökning. (TT)

90 anställda i 3D-skrivarbolaget Arcam i Mölnlycke, utanför Göteborg, varslas, skriver GP.

Bolaget, som ägs av GE Additive, som i sin tur är en del av den amerikanska teknikjätten General Electric-koncernen, utvecklar 3D-skrivare för industriellt bruk som bland annat används inom flygplansindustrin.

Coronapandemin uppges vara den direkt utlösande faktorn då den kraftigt påverkat tillverkningen inom den framför allt kommersiella flygindustrin. (TT)

Världen

Annons

Tusentals bulgarer protesterade utanför parlamentet i huvudstaden Sofia under onsdagen, då parlamentsarbetet återupptogs efter sitt sommaruppehåll.

Flera personer skadades vid sammandrabbningar mellan kravallpolis och demonstranter, och enligt myndigheterna vårdas omkring 45 personer på sjukhus.

Inne i parlamentet upprepade den oppositionelle presidenten Rumen Radev krav på premiärminister Bojko Borisovs regerings avgång. Radev vädjade även om att man ska avfärda planerna på en ny konstitution.

– Det var inte avsaknaden av en ny konstitution som förde ut folket på gatorna, utan bristen på moral i ledarskapet, statens urholkning och korruptionen, sade han.

Borisov har lovat att avgå om parlamentet godkänner hans krav på en ny konstitution. Demonstranter och oppositionspolitiker har avfärdat förslaget som ett sätt att försöka förlänga Borisovs tid som premiärminister då en omröstning om konstitutionen tidigast kan hållas i november. (TT)

Japans kustbevakning har räddat en person ut vattnet då man eftersöker ett försvunnet fraktfartyg på väg från Nya Zeeland till Kina.

Fartyget, med 43 personer och nära 6 000 djur ombord, eftersöks då det tidigare i veckan skickade nödsignaler från Östkinesiska havet efter en natt av kraftiga vindar och regn i området då tyfonen Maysak passerade. Fartyget lämnade Napier i Nya Zeeland den 14 augusti, resan beräknades ta omkring 17 dagar, flera kustbevakningsfartyg och flygplan deltar i sökarbetet.

Enligt japanska kustbevakningens talesperson fick man under sökandet syn på en person i livväst i vattnet. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons