Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Två till sjukhus efter avåkning på Öland. Man anhållen för grov kvinnofridskränkning i Nybro.
Misshandel på Växjökrog.
Publicerad 21 april 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Klockan 01.14 på natten till påskdagen kom larm om en singelolycka med personbil på väg 136 vid Vannborga norr om Borgholm.

Annons

Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till platsen. Föraren ska ha somnat och kört av vägen, enligt TLC (Trygghets och larmcentralen i Kalmar) som uppger att det var två personer i bilen som båda förts till sjukhus.

Det var en kvinna i 55-årsåldern och en man i 60-årsåldern hemmahörande i södra länet och enligt sjukhuset var de lindrigt skadade.

En man i 25-årsåldern greps av polis i Nybro vid 21.30-tiden på påskaftonskvällen.

– Vi håller på att hantera det med åklagare i detta nu, säger Anders Olsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Kalmar, klockan 01.50.

Kvinnan ska inte ha behövt akut sjukvård på lördagskvällen, enligt polisen.

– Grov kvinnofridskränkning typer på att det varit relationsproblem med misshandel, hot och psykiska kränkningar under en längre tid, säger Olsson.

Mannen anhölls senare under natten.

– Det blir fortsatta förhör och annat under dagen, säger Anders Olsson klockan 04.50.

Elva personer har omhändertagits för fylleri i länet under natten (tio i Kalmar och en i Oskarshamn). Dessutom misstänks två personer för narkotikabrott (eget bruk) i Kalmar.

Kronoberg

Annons

En man i 25-årsåldern misstänks för misshandel på en krog i centrala Växjö på natten till påskdagen. Händelsen ska ha inträffat vid 00.30-tiden.

– Målsägaren berättar att någon har kastat någon form av glas eller flaska mot honom så att en mindre skada uppstått i ansiktet, säger Viktor Jensen, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Den skadade är en man i 20-årsåldern.

En man i 25-årsåldern har delgivits misstanke och förhörts av polis.

– Det finns inget anhållningsskäl, säger Jensen.

Sent på påskaftonskvällen kom larm om en gräsbrand vid Bengtsboda väster om Moheda.

Räddningstjänst från Moheda, Rydaholm och Alvesta ryckte ut till platsen där cirka 30 gånger 30 meter ska ha brunnit i gräset.

– Det låter som att man har den under kontroll. De håller på och släcker ner det sista, säger Fredrik Bengtsson, räddningsledare vid Värends räddningstjänst, strax efter midnatt.

Branden ska inte ha spridit sig till någon byggnad. Ingen person har heller skadats, enligt räddningstjänsten.

En personbil uppges ha åkt i diket på väg 122 vid Rävemåla på natten till påskdagen.

Annons

Larmet om olyckan kom klockan 03.55. Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till platsen.

Ingen person ska ha behövt föras till sjukhus, enligt räddningstjänsten.

Trafikverket meddelar att olyckan har stor påverkan på eventuell trafik och satte prognosen för när arbetet på platsen kunde vara färdigt till klockan 05.30.

Sverige

Två män i 20-årsåldern som skottskadades i Helsingborg i natt har avlidit av sina skador, meddelar polisen.

De två fördes till sjukhus med mycket allvarliga skador.

Polisen larmades till platsen strax efter midnatt, där de två männen hittades.

Ett område har spärrats av och vid tretiden på natten mot påskdagen pågick en brottsplatsundersökning av polisens tekniker. Enligt TT:s fotograf på plats undersöks bland annat en bil som finns innanför avspärrningarna.

För att öka tryggheten har polisen ökat sin närvaro i området. (TT)

Världen

Annons

En serie blodiga bombdåd har inträffat i Sri Lanka. Minst 52 människor har dödats i detonationer vid flera kyrkor och hotell.

Många människor ska ha besökt kyrkorna i samband med påskfirandet när explosionerna inträffade. Siffrorna över antalet döda och skadade varierar. Nyhetsbyrån AFP rapporterar om minst 52 döda, med hänvisning till polisen. En talesman för ett sjukhus i huvudstaden Colombo uppger för Reuters att minst 280 personer har skadats i samband explosionerna.

Enligt polisen i landet rör det sig om sex explosioner som inträffat. Totalt ska tre kyrkor och tre hotell ska ha drabbats. Rapporter om explosioner har kommit från huvudstaden Colombo och staden Negombo några mil längre norrut. Enligt BBC ska explosioner även ha skett i Kochchikade, norr om Negombo, och i Batticaloa på landets ostkust.

Runt tio procent av landets i huvudsak buddhistiska befolkning är kristna.

Utrikesdepartementet uppger att det känner till explosionerna.

– Sveriges ambassad i New Delhi och konsulatet i Colombo står i kontakt med lokala myndigheter. Vi har inga uppgifter om drabbade svenskar i nuläget, men vi uppmanar svenskar på plats att höra av sig till sina anhöriga och följa lokala myndigheters råd, säger Diana Qudhaib vid UD:s presstjänst för TT. (TT)

Raket- och artillerield samt ett flertal explosioner har under tidiga natten mot söndag hörts i Libyens huvudstad Tripoli.

Strider mellan regeringstrupper och krigsherren Khalifa Haftars Libyens nationella armé pågick under hela lördagen. Vid midnatt stängde myndigheterna stadens enda fungerande flygplats, med motiveringen att flygsäkerheten inte kunde garanteras.

Enligt myndigheterna är flygplatsen inte skadad av de pågående striderna. (TT)

Det styrande militärrådet i Sudan har kommit överens med den stora proteströrelsen i landet om att fortsätta förhandla om en övergång till civilt styre.

Annons

– Vi har enats om att försöka nå en lösning som båda sidor är nöjda med, så att ett fredligt maktövertagande kan ske, säger Siddiq Yousef, en av proteströrelsens ledare.

Det är oklart om den största protestgruppen SPA kommer att presentera ett eget civilt råd under söndagen, vilket tidigare sagts. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Emma SkogbergSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons