Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Brand i flishög utanför Ruda. Verkstadsbrand utanför Hovmantorp.
Relativt lugnt Valborgsfirande i landet.
Publicerad 1 maj 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

På natten till onsdagen kom larm om en brand vid Johansdal mellan Ruda och Fliseryd.

Annons

Larmet kom klockan 00.44. Räddningstjänst åkte till platsen.

– Det brinner i en flishög på en gård. Räddningstjänsten är på plats och har påbörjat släckning. De kommer vara där en timme ungefär, säger Sabine Hedlund, inre befäl vid räddningstjänsten i Oskarshamn, Mönsterås och Högsby, strax före klockan 01.30.

Branden har inte spridit sig till någon byggnad utan ska kunna begränsas till flishögen, berättar hon. Ingen människa ska heller ha skadats fysiskt.

Polisen i Kalmar rapporterar om en Valborgsmässoafton med en del fylleri, men det ska inte ha varit mer än en vanlig helg.

Kronoberg

”Väldigt lugnt” i länet, enligt polisen i Växjö.

Sent på Valborgsmässoafton kom larm om en brand i en byggnad mellan Hovmantorp och Lessebo.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 23.09. Byggnaden ska vara en verkstadslokal med garagedel, cirka 40 kvadratmeter stor, enligt räddningstjänsten.

Klockan 01.30 uppger Roger Nylander, insatsledare vid Räddningstjänsten östra Kronoberg, att man fortfarande arbetar med branden.

– Vi jobbar med att ta hål i taket för att komma åt brandhärdar i den underliggande takkonstruktionen. Men min bedömning är att vi har branden under kontroll, säger han.

Annons

Hur omfattande är skadorna?

– Det har begränsats till vattenskador och brandskador i konstruktion, ytterväggar och takkonstruktion. I delar av byggnaden. Det var lite jobbigt för dem att komma åt branden eftersom konstruktionen är inklädd i plåt både in- och utvändigt.

Ambulans och polis har varit på plats och polisen gör en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

– Man verkar ha eldat i en kamin som finns i ett uthus och så har det spritt sig, säger Samir Cehic, jourförundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid branden.

Räddningstjänstpersonal från Hovmantorp, Lessebo, Kosta samt Växjö jobbade med branden.

– Vi ska börja avveckla delar av styrkorna inom en snar framtid, men kommer att vara kvar med personal någon timme, säger Roger Nylander klockan 01.30.

Sverige

Valborgsfirandet verkar ha gått förhållandevis lugnt till i år. I studentstäderna Lund och Uppsala, där de största firandena äger rum, omhändertog polisen under dagen ett tjugotal personer för fylleri på vardera ort.

– Vi har faktiskt haft en väldigt lugn och behaglig valborg, över förväntan. Det är fint väder och god stämning, säger Peter Larsson vid polisen till Sydsvenskan under natten.

Annons

I Stockholm uppger polisen att årets valborgsfirande inte var något utöver det vanliga.

– Det har varit ett normal firande, inget som sticker ut, men mycket fylleri, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen till TT. (TT)

Inte heller i de delar av landet som Gota Media bevakar under nätterna (nordöstra och södra Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar län och Sjuhärad) rapporterar polisen om ett särskilt stökigt firande.

Polisen har inlett en förundersökning om mord sedan kroppsdelar hittats i en utbrunnen bil i Stockholms skärgård, rapporterar Aftonbladet

Larmet om bilen kom strax före klockan 19 på tisdagskvällen.

– Vissa fynd tyder på att det kan ha funnits en person i bilen. Det handlar om benbitar, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till tidningen. (TT)

Världen

Minst två personer har dödats vid en skottlossning på University of North Carolina i Charlotte, USA. Skytten är gripen och polis har spärrat av universitetet.

Minst fyra personer har förts till sjukhus, tre av dem med livshotande skador, uppger sjukhuset, som även bekräftar att två personer mist livet. De döda ska vara två pojkar i övre tonåren, uppger lokala medier.

Den misstänkte skytten har gripits och är enligt lokal tv-kanalen WCNC-TV en 22-årig manlig student på universitetet. Kanalen visade bilder på hur den misstänkte fördes in till det lokala polishuset.

Annons

Universitetspolisen larmades klockan 17.45 lokal tid om att skottlossning pågick i en byggnad på campus. När de kom till platsen kunde de enligt uppgifter utan dramatik gripa den misstänkte. (TT)

Universitetsutbildade, flerspråkiga och med mångårig erfarenhet av att bo utomlands: Japans nya kejsarpar har redan brutit ny mark, bara minuter efter att de tillträtt tronen. Men mycket mer än symboler kommer de med största sannolikhet aldrig att bli.

Den 59-årige kronprinsen Naruhito tillträder den 1 maj som ny kejsare i Japan, efter att hans far Akihito har abdikerat vid 85 års ålder.

Född den 23 februari 1960 blev Naruhito den första japanska prinsen att växa upp under samma tak som sina föräldrar och syskon – barn inom den kejserliga familjen hade tidigare uppfostrats av barnskötare och lärare, skriver nyhetsbyrån AFP. Efter att ha studerat historia i Japan tog han sig under 1980-talet vidare för studier vid Oxford, år han har beskrivit som positiva och formande.

Hans hustru Masako Owada kommer från en känd diplomatfamilj och studerade vid Harvard och Oxford. När paret gifte sig 1993 lämnade hon en lovande diplomatkarriär bakom sig. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons