Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En lugn natt i Kronoberg och Kalmar län, utan några större nyhetshändelser.
SAS-strejken är över men det är oklart hur snabbt flygverksamheten kan återgå till det normala.
Publicerad 3 maj 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Sent på torsdagskvällen stod det klart att konflikten mellan SAS och företagets piloter har lösts, nu flygverksamheten återgå till det normala. Men hur snabbt det går är oklart.

Annons

Den norska flygmyndigheten Avinor anger tidigt på fredagsmorgonen drygt 60 SAS-flyg i Norge som inställda, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

Men på SAS webbsida med avgångar från Köpenhamn och Stockholm ser det ut som att många turer ska gå som vanligt. Där betonas dock att flygens status kan ändras med kort varsel.

SAS-chefen Rickard Gustafson sade på torsdagskvällen att trafiken ska kunna återupptas med normal kapacitet ungefär ett dygn senare, alltså fredag kväll.

Företagets pressavdelning har under natten inte kommenterat situationen. (TT)

Brandkåren kan inte rädda en hembygdsgård i Säffle kommun, som fattat eld i natt, skriver GT.

– Vi försöker rädda intilliggande byggnader, det finns bostadshus i närheten, säger Mattias Andersson, insatsledare på räddningstjänsten i kommunen, till tidningen.

Larmet om branden utanför Svaneholm kom klockan 02.40. Inga personskador rapporteras. (TT)

Världen

Vietnamesiska Doan Thi-Huong, som åtalats för att ha medverkat i mordet på Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns halvbror, har släppts från fängelset i Malaysia.

Hon kommer att flyga hem till Vietnam under dagen, uppger hennes advokat.

Annons

30-åringen har hela tiden nekat till anklagelserna om mord. Hon har tillsammans med en medåtalad, redan släppt, indonesiska hävdat att de lurats av nordkoreanska agenter och trott att de var en del av ett skämtprogram. (TT)

Chewbacca är död. Peter Mayhew, känd som den hårige besten i Star wars-filmerna, har avlidit i Texas, meddelar hans familj via Twitter.

Mayhew var kumpan till Han Solo (Harrison Ford) i många av de nio Star wars-filmerna, från mitten av 1970-talet fram till för några år sedan. "Peter var en underbar man", skriver Star wars-skaparen George Lucas enligt filmsajten IMDB. "Det närmaste en wookiee som en människa kunde vara: stort hjärta, en blid karaktär – och jag lärde mig att alltid låta honom vinna". (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons