Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Två trafikolyckor i Kronoberg på torsdagskvällen. Drograttfylleri i Älmhult.
Publicerad 10 maj 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Två bilar var vid 22-tiden på torsdagskvällen inblandade i en olycka på riksväg 23 vid Åsedas norra infart i Uppvidinge kommun.

Annons

Mycket skräp ska ha hamnat på vägbanan. Ingen person har skadats fysiskt, enligt polisen. Och SOS Alarms händelseinformation bekräftar att ingen förts till sjukhus med ambulans.

– Däremot har parterna inte varit överens och det har varit bråk, som jag förstår det mest verbalt, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i region syd.

Den ena bilföraren ska inte ha iakttagit väjningsplikt, uppger polisen i Växjö senare.

Airbags ska ha löst ut och spolarvätska läckt.

Enligt Trafikverket var det begränsad framkomlighet på platsen en stund efter olyckan.

Strax efter klockan 22 inkom ett larm till SOS om att en personbil åkt av vägen och hamnat i diket, strax utanför Vislanda.

Räddningstjänst och ambulanspersonal skickades dit. Men ingen person fördes till sjukhus, enligt SOS Alarms händelseinformation.

Föraren ska ha väjt för en älg, enligt polisen i Växjö.

Det var begränsad framkomlighet på platsen efter olyckan, enligt Trafikverket.

En bilförare i 40-årsåldern stoppades av polis i Älmhult sent på torsdagskvällen.

Annons

Det var vid klockan 23.40 som bilfärden tog slut för mannen. Han misstänks ha kört påverkad av narkotika och ska även ha haft en mindre mängd narkotika på sig, enligt polisen.

Kalmar län

Polisen rapporterar om tre viltolyckor i länet under natten. Alla utan personskador.

Sverige

Flera restauranger skadades vid en explosion i centrala Malmö under natten till fredagen.

– Det är många som har ringt in om en explosion i närheten av Lilla torg, säger Mattias Sköld, inre befäl vid Räddningstjänsten syd, till Kvällsposten.

Larmet kom klockan 01.49. Flera polispatruller skickades till platsen. Så även tekniker och nationella bombskyddet.

Kvällsposten uppger att räddningstjänsten inledningsvis inte släpptes fram. Ingen person skadades fysiskt vid explosionen, enligt polisen.

– Två personer är gripna, misstänkta för grov allmänfarlig ödeläggelse, men de är inte hörda ännu, säger Jerker Olsson, inre befäl vid polisen i Malmö, till SVT Nyheter Skåne, tidigt på fredagsmorgonen.

Samma lokal utsattes för ett brandattentat i slutet av april, skriver TT.

Annons

Ett företag i Arlandastad utsattes under natten till fredag för en så kallad "smash and grab"-kupp. Någon eller några personer körde in en hjullastare i ett logistikföretag och kom över en okänd mängd varor.

Polisen fick larmet klockan 01.59 och rubricerar ärendet som grov stöld.

– Vi har spärrat av för teknisk undersökning, säger Fredrik Andersson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Ingen är gripen för stölden, polisen har under natten sökt efter misstänkta förövare, men har avslutat letandet.

– Vi håller på och avvecklar just nu, säger Fredrik Andersson vid 04-tiden. (TT)

Världen

En japansk man har dömts till två års fängelse för att ha försökt smuggla ut en stor mängd smådjur ur Ecuador.

När mannen greps på flygplatsen i Quito i mars hittades 248 spindlar, kackerlackor, getingar, bin och fjärliar i hans väskor – en del av dem vid liv. Mannen döms även till böter på cirka 40 000 kronor.

Dessutom tvingas mannen krypa till korset och skriva en offentlig ursäkt som ska publiceras i en av landets dagstidningar.

Ecuador är ett av världens länder med störst biologisk mångfald och illegal handel med vilda djur är, liksom i hela Amazonas-regionen, ett stort problem. (TT)

Annons

Mexico City sällar sig de platser i världen där man hoppas kunna minska förekomsten av engångsplast.

Stadens lagstiftande församling har röstat för ett förslag att förbjuda engångsartiklar av plast. Förbudet ska träda i kraft kring årsskiftet 2020-2021 och kommer att gälla exempelvis påsar, sugrör, förpackningar, bestick och kaffemuggar.

Engångsplast som hamnar i världens hav är ett stort miljöproblem och uppskattningsvis hamnar mellan 8 miljoner och 13 miljoner ton plast i haven årligen. (TT)

Tre venezuelanska parlamentsledamöter har sökt skydd på utländska ambassader i Caracas, efter att de fråntagits åtalsimmunitet.

Oppositionsledaren Juan Guaidó kallar regimens agerande för en statskupp och uppmanar till fortsatta protester mot president Nicolás Maduro.

"Jag tackar Italien för välkomnandet", skriver Americo De Grazia på Twitter. Han och Marianella Magallanes är på Italiens ambassad efter att de tidigare i veckan fråntagits sin åtalsimmunitet och riskerar att ställas inför rätta efter att ha stött förra veckans försök att avsätta president Nicolás Maduro.

Oppositionspolitikern Richard Blanco har sökt skydd på Argentinas ambassad. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Karl-Magnus LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons