Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Publicerad 19 juli 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg/Kalmar

Vid 22.38 larmades SOS om att en singelolycka med en lastbil inträffat på Öjabyvägen i Växjö. Räddningstjänsten åkte till platsen.

Annons

– Det är en traktor som dragit vagnar, sen har något hänt, oklart vad, som gjort att vagnen släppt och traktorn har hamnat på sidan, säger räddningstjänstens insatsledare Jalle Karlsson.

Chauffören ska ha klarat sig utan skador. Bränsle läckte ut vid platsen som räddningstjänsten fick städa upp. I väntan på bärning stängdes vägen av för trafik.

Vid 02:12 kom larm in till SOS om att ett ödehus i Bergkvara brinner. Räddningstjänsten åkte till platsen. Enligt Trygghets- och larmcentralen i Kalmar är det tänt på ena gaveln av huset och elden har tagit sig till taknocken. Rökdykare har varit inne i byggnaden och konstaterat att den är tom. Släckningsarbetet fortsatte på platsen under natten.

Vid 02:56 kallades räddningstjänsten till ett ställverk som brinner i Sösdala utanför Hässleholm i Skåne. Orsaken är en nedfallen kontaktledning.

– Läget är under kontroll men det kommer inte köra tåg här på en avsevärd tid, säger Lars Wannong, insatsledare vid räddningstjänsten.

Trafikverket meddelar att på grund av den nedfallna kontaktledningen råder stopp i tågtrafiken mellan Hässleholm och Höör. Förseningar och inställda tåg är att vänta, vilket även påverkar sträckan Malmö - Stockholm. Vissa tåg kommer köra en annan väg än normalt.

Enligt Trafikverket beräknas tågen gå som normalt runt lunchtid på fredag.

Annons

Sverige

Sverige har näst flest drogrelaterade dödsfall i Europa, i relation till antal invånare. Det visar en ny rapport av EU:s narkotikabyrå (EMCDDA), skriver Svenska Dagbladet.

959 svenska dödsfall 2017 kan kopplas till droger. Av EU-länderna har bara Estland större andel narkotikarelaterad död, enligt rapporten , vars uppgifter dock påverkas av olika praxis för registrering av dödsfall i olika länder.

Fallen i Sverige har fördubblats de senaste tio åren, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi ser på den här utvecklingen med oro, det är alldeles för höga siffror, säger Mimmi Eriksson Tinghög, utredare på myndigheten, till SvD. (TT)

Efter problem med mögel, råttinvasion och spruckna fasader har Lunds universitet tvingats utrymma ett studentboende med över 200 lägenheter. Nu stämmer staten, genom universitetet, hyresvärden på 3,4 miljoner kronor, skriver Hem & Hyra.

Problem med de aktuella bostäderna har pågått i flera år. 2018 dömde miljöförvaltningen ut lägenheterna och Lunds universitet tvingades tömma bostäderna i omgångar. Förhandlingar mellan universitetet och hyresvärden har pågått under vintern och våren, men inte lett till någon lösning.

– Vi har haft samtal med hyresvärden under våren och vi har försökt lösa det utan att behöva gå via tingsrätten, men inte lyckats. Vi har inget intresse av att fortsätta hyra de här bostäderna, säger Nikolas Pieta Theofanous, bostadschef på Lunds universitet, till Hem & Hyra.

I en 18 sidor lång stämningsansökan till Lunds tingsrätt, där fastighetsägaren anklagas för "väsentligt avtalsbrott", listas ett antal brister som ska ha funnits på boendet, bland annat spruckna fasader och fallande fasadplattor, råttor, mögel och bristande brandskydd.

Annons

De 3,4 miljoner kronorna ska täcka uteblivna hyresintäkter för lägenheter som inte kunnat utnyttjas samt kostnader för evakuering. (TT)

Världen

USA har skjutit ned en iransk drönare i Hormuzsundet, säger president Donald Trump.

Nedskjutningen sker sedan drönaren flugit inom en kilometer från det amerikanska hangarfartyget USS Boxer, rapporterar amerikanska medier.

Enligt Trump handlar det om en försvarsåtgärd.

– Drönaren förstördes omedelbart, säger Trump till amerikanska medier i Vita huset.

– Det här är den senaste av en rad fientliga handlingar av Iran mot fartyg i internationella vatten. USA förbehåller sig rätten att försvara sin personal, sina intressen och resurser.

Spänningarna mellan Iran och USA har ökat kraftigt sedan Trump beslutade att lämna det internationella kärnenergiavtalet med Iran i fjol och därefter införde omfattande sanktioner mot landet.

Washington har skickat amerikanska styrkor till regionen efter påstådda hot mot amerikanska intressen. USA anklagar Teheran för att ligga bakom attacker mot utländska fartyg utanför Förenade arabemiraten.

Annons

I slutet av juni sköt det iranska revolutionsgardet, en del av landets försvarsmakt, ned en amerikansk drönare. Enligt USA befann den sig då på internationellt vatten, medan Iran hävdar att den befann sig i iranskt luftrum. En amerikansk militärattack som svar på nedskjutningen stoppades då i sista stund av Donald Trump. (TT)

Israels utrikesminister Israel Katz har mött sin bahrainska motsvarighet Khalid bin Ahmed al-Khalifa i Washington DC.

Länderna saknar diplomatiska relationer, men gemensam oro kring Iran har fört Israel närmare en del Gulfstater på senare år. Katz skriver också på Twitter att han kommer att fortsätta att arbeta med Benjamin Nethanyahu för att jobba vidare med relationerna.

USA:s utrikesdepartement koordinerade mötet. (TT)

Viktor ErikssonSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons