Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen misstänker att en bilbrand i Kalmar kan ha varit anlagd.
Natten i Kronobergs län har passerat utan några större nyhetshändelser.
Publicerad 16 augusti 2019

Kalmar län

Strax efter klockan 04 på fredagen larmades räddningstjänsten ut till Manillagatan i Kalmar. Där brann två personbilar. Polisen tror att någon kan ha anlagt branden, men ingen misstänkt finns i ärendet.

Annons

Det är andra natten i rad som det brinner i bilar på området. Föregående natt stod en bil som var parkerad vid Bragebron ner. Redan när räddningstjänsten kom till platsen var bilen fullt övertänd. Den händelsen rubriceras som skadegörelse genom brand.

Sverige

Polisen i Jämtland fick vid 23-tiden på torsdagskvällen larm om att någon i centrala Östersund i över en timma hade ropat på hjälp, skriver myndigheten på sin sajt.

Väl på plats lyckades poliserna spåra nödropen till ett pensionat och ta sig in. Det visade sig vara en man som råkat låsa in sig på en toalett.

– Han var otroligt tacksam över att bli utsläppt, säger Erik Backlin, RLC-befäl vid polisen, till SVT Jämtland. (TT)

En anställd vid Region Uppsala missade att vidarefakturera sjukresor för personer från andra län under två och ett halvt år, skriver UNT.

Totalt rör det sig om upp emot en miljon kronor som regionen har gått miste om.

Den anställde ska ha valt att inte lära sig arbetsmomentet att vidarefakturera sjukresorna och har fått en skriftlig varning. Personen riskerar att bli av med jobbet om faktureringen fortsatt missköts. (TT)

Världen

USA bekräftar EU:s konstaterande att juli var den varmaste månaden som människan har uppmätt.

Annons

Vädermyndigheten NOAA beräknar att juli globalt var 0,95 grader varmare än snittet för 1900-talet, och uppger att det förra rekordet – juli 2016 – slogs med något större marginal än vad EU:s satellitdata angav häromdagen.

NOAA:s data går tillbaka till 1880. Värmen gjorde att isar vid Nord- och Sydpolen har krympt till "historiskt låga" nivåer. (TT)

För sjätte gången på kort tid har Nordkorea provskjutit projektiler, rapporterar sydkoreanska medier.

Även denna gång skedde avfyrningarna ut mot Japanska sjön. Det är ännu inte fastställt vad det handlar om för projektiler, men flera av de tidigare gångerna har Sydkorea och USA dragit slutsatsen att det har varit kortdistansrobotar.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har förklarat att avfyrningarna är varningar i samband med Sydkoreas militärövningar. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons