Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Två män ska ha blivit misshandlade av flera personer vid Stortorget i Växjö.
I Nybro larmades polisen om en personbil som kört in i en mur.
Publicerad 16 november 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

Vid 03.15-tiden på lördagen ska två män blivit misshandlade av flera personer, exakt antal är okänt. Ingen av männen behövde ambulansvård. I samband med misshandeln ska en av männen ska även blivit av med en jacka, uppger polisen. Under tidig morgon fanns ännu ingen misstänkt gripen.

Annons

Kalmar län

En personbil ska ha kört in i en stenmur i Nybro vid midnatt. När polisen kom till platsen omhändertogs föraren och han misstänks nu bland annat för grovt rattfylleri.

Polisen har upprättat två anmälningar om våld mot tjänsteman under natten. Båda händelserna ska ha skett kring Larmtorget i Kalmar. Runt 01-tiden ska en man i 30-årsåldern slagit till en ordningsvakt och en dryg timme senare gav sig en man i 20-åldern på en annan ordningsvakt. Båda männen har omhändertagits för fylleri.

En man fick föras till sjukhus efter att blivit sparkad och slagen av flera andra män i Västervik vid 02-tiden i natt. Enligt polisen ska misshandeln, som rubriceras som grov, skett inne på en restaurang vid Storgatan.

Sverige

Skånes universitetssjukhus (Sus) måste spara över en halv miljard under 2020, rapporterar Sydsvenskan. Områdets stora sjukhus har efter en skattehöjning fått tillskott à 600 miljoner kronor för att täcka gamla underskott. Men samtidigt har Alliansen, som styr Skåne, satt hårdare krav på att få bort de röda siffrorna.

Så i budgeten för 2020 krävs 590 miljoner kronor i kapade kostnader. Av detta landar över hälften, 364 miljoner, på personalsidan.

Det ska dock inte behövas uppsägningar, enligt Sus nye chef, Björn Ekmehag.

– Nej, jag har inga tankar på det. Däremot kommer vi inte att kunna öka antalet medarbetare som vi har gjort de senaste åren, säger Ekmehag till Sydsvenskan. (TT)

Hur lämnar man en kriminell livsstil – och hur hjälper man bäst den som vill hoppa av? Nu startar en ny skånsk sajt som ska vägleda.

Annons

– Det ger en bra översikt. Man kan följa lagstiftning och vem som ska ansvara för vad, säger Ida Rosengren, regional brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen i Skåne.

Sajten har arbetats fram de senaste åren, allt eftersom kommuner efterfrågat hjälp när det gäller avhopparverksamhet. (TT)

Världen

Oidentifierade män besköt en lång rad bussar med muslimer i Sri Lanka, när dessa var på väg för att rösta i landets presidentval. Förövarna lade ut barrikader på vägen för att få stopp på de över 100 fordonen.

– De öppnade eld och kastade stenar. Minst två bussar träffades, men inga dödsoffer har rapporterats, säger en talesperson för polisen.

Oron för våldsdåd under valdagen är stor efter terrordåden på påskdagen, då över 300 människor dödades. (TT)

Den 16-åring som sköt ihjäl två elever på en gymnasieskola i Santa Clarita utanför Los Angeles i torsdags har avlidit av sina skador, uppger amerikanska medier.

Pojken tog fram en pistol ur sin ryggsäck och sköt omkring sig på skolans område, och avslutade med att skjuta sig själv. Han har vårdats på sjukhus, men hans liv gick alltså inte att rädda.

Ytterligare två elever på skolan skadades vid dådet, deras tillstånd är stabilt. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons