Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några större nyhetshändelser i Kronoberg eller Kalmar län.
Publicerad 4 december 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

En smäll inträffade i en bil i Biskopsgården i Göteborg tidigt under natten.

Annons

– Vi fick ett larm strax efter midnatt. Det var någon form av smäll, vi vet inte mycket mer just nu. Vi har haft tekniker på plats och utredningen pågår, säger Martin Hallberg, vakthavande befäl vid polisen.

Inga människor skadades i händelsen, ingen är heller gripen. Polisen rubricerar initialt det hela som allmänfarlig ödeläggelse. (TT)

Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med lördag för fartyg som ska trafikera hamnar mellan Karlsborg utanför Kalix och Skelleftehamn utanför Skellefteå.

Som den första av de fem statsisbrytarna kommer Ale att vara beredd att hjälpa till.

– Hon är redo men kommer bara att sättas in om hon verkligen behövs, säger Ann Eriksson, driftsoperatör på Sjöfartsverkets isbrytarledning.

Restriktioner utfärdas varje år i förväg utifrån väderprognoser så att rederier hinner förbereda sig. I år är lördag den 7 december den första dag då bara fartyg med viss angiven motståndskraft mot is får assistans av isbrytarna. (TT)

Världen

Tio personer har gripits misstänkta för inblandning i de omfattande eldstriderna i Villa Unión i Coahuila i norra Mexiko i helgen.

En beväpnad grupp män i en konvoj med pickupbilar körde in i staden och pepprade borgmästarens kanslis fasad och andra byggnader fulla med kulor. Därefter uppstod strider med polis och soldater. Totalt dödades 21 personer.

Coahuilas guvernör Miguel Ángel Riquelme Solís säger att de gripna deltog direkt i attacken.

Annons

– Deras instruktioner var att skrämma människor, så skräck och sedan ta över det området. Jag tror att de ville öppna en ny knarkhandelsrutt till USA, säger han i en radiointervju med nätverket Fórmula. (TT)

De globala utsläppen av koldioxid väntas i år nå nya rekordnivåer – nära 37 miljarder ton. Men ökningen är inte riktigt lika stor som under 2018, bara 0,6 procent. Det visar en rapport från forskningsprojektet Global Carbon Project.

Den minskade ökningen är dock inget att jubla över, säger forskarna.

– Vi bränner vår utsläppsbudget i samma takt som en missbrukare som bränner sina pengar, säger Rob Jackson, ordförande för GCP, till The Washington Post. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons