Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några större nyhetshändelser i Kronoberg eller Kalmar län.
Publicerad 6 december 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Vid 03-tiden på fredagen gick ett larm hos Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Där ska någon krossat två rutor och tagit sig in i en restaurang. Inget ser i nuläget ut att ha tillgripits från platsen, uppger polisen.

Annons

Sverige

En man i 40-årsåldern har avlidit av de skador han ådrog sig i samband med en husvagnsbrand i Borås.

Strax före klockan 23 fick polis och räddningstjänst larm om branden. Inne i husvagnen fann man den allvarligt skadade mannen, som fördes med ambulans till sjukhus. Husvagnen, som uppges ha stulits för någon dag sedan, stod parkerad högst upp i ett parkeringshus.

– Platsen är nu avspärrad för teknisk undersökning, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen.

Händelsen utreds som mordbrand. (TT)

När folk slutar flyga av klimatskäl beror det inte främst på att de skäms, även om ordet flygskam används flitigt i klimatdebatten.

I stället är det ökad kunskap och tankar på nästa generation som väger tungt. Det framgår av en ny, svensk studie.

Vanligare anledningar är i stället ökad kunskap om klimatfrågan och insikten att det är egna barn och barnbarn som kommer att drabbas av klimatförändringarna, enligt forskarna vid KTH och Södertörns högskola. (TT)

Världen

En stor grupp beväpnade män attackerade ett behandlingshem för narkotikaberoende i Guanajuato i centrala Mexiko, och kidnappade 23 personer. 13 av dem dykte senare upp, medan övriga tio fortfarande saknas.

Annons

– En del av dem har skador och har, vilket är förståeligt, varit väldigt motvilliga till att prata om vad som hände, säger åklagaren Carlos Zamarripa.

Guanajuato är ett turist- och industrinav, som i allt större utsträckning har utsatts för våldsbrott den senaste tiden. (TT)

Två beväpnade rånare, utklädda till postanställda, försökte fly efter ett rånförsök mot en juvelerarbutik i Coral Gables nära Miami i Florida i USA genom att kapa en budbil.

Tjuvarna tog föraren till budbilen som gisslan och flydde i hög hastighet på motorvägen i kvällsrusningen, med polisen jagandes efter.

Till slut fastnade budbilen i trafiken vid Miramar och en skottlossning utbröt. Båda gärningsmännen sköts till döds, liksom föraren av budbilen och en bilist. Minst elva poliser öppnade eld, sedan rånarna börjat skjuta, uppger polisfacket.

En kvinna som arbetade i butiken som rånades träffades i pannan av en rikoschett sedan en av rånarna hade skjutit i marken. Hon ska inte vara allvarligt skadad. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons