Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nya fordonsbränder i Västervik. Singelolycka i Högsby kommun.
Publicerad 10 december 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Kalmar län

Vid midnatt mot tisdagen brann fordon på nytt vid Campus Västervik. Larmet kom klockan 00.15, nästan precis samma tid som larmet om bilbrand på samma plats i Västervik bara ett dygn tidigare.

Natten mot tisdagen ska det ha varit en personbil och en mopedbil som brann.

Annons

– De är så pass förstörda att de inte kan tas i bruk igen, säger Joakim Andrén, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Kalmar.

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand och ska göra en teknisk undersökning. Tidigt på tisdagsmorgonen är ingen person misstänkt.

En singelolycka med personbil ska ha inträffat på riksväg 34 söder om Ruda i Högsby kommun på tisdagsmorgonen.

Larmet om olyckan kom klockan 05.45. Enligt de första uppgifterna till SOS Alarm ska bilen ha åkt in i ett träd.

Olyckan påverkar trafiken mycket, enligt Trafikverket som har satt prognosen för när det kan vara full framkomlighet igen till klockan 07.

Här saknas innehåll

Sverige

Flera personer kastade sten mot polisen vid nya oroligheter i stadsdelen Kronogården i Trollhättan på måndagskvällen.

– Det var en polisbil som patrullerade som utsattes. Bilen fick punktering och plåtskador och bärgades därifrån, men inga poliser kom till skada, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region väst.

Flera gäng rör sig i området. Raketer och kraftiga smällare har avfyrats och vägskyltar rivits ner.

Vid 22-tiden var läget lugnt igen, enligt polisen. Ingen är frihetsberövad.

På söndagskvällen var det också stökigt i stadsdelen och två bilar sattes i brand. (TT)

Världen

Annons

Polisen i Nya Zeeland har inlett en förundersökning om omständigheter som lett till att hittills fem personer bekräftats ha omkommit efter vulkanutbrottet på turistdestinationen White Island.

Det uppger polischefen John Tims på en presskonferens, där han även säger att de åtta personer som fortfarande saknas troligen har omkommit.

– Jag skulle säga att allt tyder på att ingen har överlevt på ön, säger Tims. (TT)

Finland får i dag världens yngsta regeringschef. 34-åriga Sanna Marins tillträde uppmärksammas världen över, särskilt som alla fem regeringspartier i Helsingfors nu företräds av kvinnor.

Och Sverige blir ensamt i Norden med en man vid rodret.

Marin är från Socialdemokraterna, SDP. De andra i Finlands styrande femklöver är Katri Kulmuni (C), Maria Ohisalo (Gröna), Li Andersson (VF) och Anna-Maja Henriksson (SFP). Alla utom Henriksson är mellan 30 och 35 år.

Finland kniper titeln världens yngsta nationella ledare i hård konkurrens. 33-årige Sebastian Kurz avgick visserligen som Österrikes förbundskansler i våras, men kan efter ett nyval snart vara tillbaka. (TT)

Sydkorea meddelar att landet har stängt tio av sina totalt 60 kolkraftverk i landet. Anledningen: att begränsa utsläppen av fossila bränslen i landet.

Planen är att totalt 15 kolkraftverk ska stängas ner före februari 2020 och att 41 av de kvarvarande verken ska gå på 80 procents kapacitet.

Kolkraften står för 40 procent av landets elförsörjning, men enligt myndigheterna är den produktion som återstår tillräcklig för att förse koreanerna med el. (TT)

Annons

Ett chilenskt flygplan som tillhör landets militär rapporteras saknat. 38 personer, varav 21 passagerare, uppges vara ombord.

Fraktplanet, ett Herculesplan, var på väg från Punta Arenas i södra delarna av landet till Antarktis när flygledningen tappade kontakten med planet.

En intensiv sökinsats pågår. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons