Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En man och en kvinna greps i full färd med att bryta sig in i apoteket i Virserum. I Växjö fick en man i 20-årsåldern föras till sjukhus efter att ha blivit misshandlad.
Publicerad 8 januari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Kronoberg

En man i 20-årsåldern blev misshandlad i centrala Växjö vid ett-tiden natten till onsdag. Polisen genomför vittnesförhör för att få reda på vem som utförde misshandeln. Den drabbade fördes till akuten men ska inte ha några livshotande skador.

Kalmar län

Två personer, en man och en kvinna födda i mitten av 90-talet, försökte bryta sig in i apoteket i Virserum men greps på platsen av polis. En person ur allmänheten hade hört hur de försökte ta sig in genom att slå hål på dörren.

Sverige

Annons

En stor polisinsats genomfördes i Oxie utanför Malmö strax efter midnatt, rapporterar Sydsvenskan.

Alla bilar som körde in eller ut ur området kontrollerades och en polishelikopter cirkulerade över samhället då polisen hade fått larm om ett misstänkt åldringsbrott. Under tisdagskvällen blev tre äldre personer i Höllviken och Falsterbo kontaktade av falska poliser.

– Vi fick in samtal från en privatperson som fått nys om att det eventuellt var något på gång, säger polisens Conny Strömberg till tidningen.

Trots insatsen kunde inte någon misstänkt gärningsperson gripas.

Den 21-årige man som besinningslöst överföll en kvinna med en planka i en busskur i Malmö i november är allvarligt psykiskt störd, visar den större rättspsykiatriska undersökning som han genomgått. Utlåtandet gäller när han begick brottet och han har fortfarande kvar störningen, rapporterar Sydsvenskan.

Den för 21-åringen helt obekanta kvinnan satt och väntade på en buss när hon slogs medvetslös. Hon fick livshotande skador och har vårdats på en intensivvårdsavdelning men enligt kammaråklagare Fredrik Jönsson har hennes tillstånd förbättrats.

Utrikes

Minst ett amerikanskt mål i Irak har anfallits av raketer. Iransk statlig tv bekräftar att Iran ligger bakom attackerna, och den halvstatliga nyhetsbyrån Fars skriver att "Irans hämnd har inletts".

Minst ett dussin raketer har avfyrats mot amerikanska mål i Irak under tidig natt, uppger USA:s försvarshögkvarter Pentagon. Militärbasen Ayn Al-Asad utanför Bagdad träffades enligt AFP av minst nio raketer.

Det finns ännu inga uppgifter om skador efter attacken, varken gällande människor eller byggnader.

Den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Fars skrev kort efter attacken på Twitter att attacken är en hämnd för att den iranske generalen Qassem Soleimani, chef för revolutionsgardets specialstyrka Quds, dödades i en amerikansk drönarattack i Bagdad i fredags, på order av USA:s president Donald Trump.

Annons

Ett ukrainskt Boeing 737-plan med 180 personer ombord har störtat strax efter att det lyft från Teherans internationella flygplats, uppger den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Fars.

Flygplanet, från Ukraine International Airlines, hade destination Kiev i Ukraina men hade knappt hunnit lyfta från Imam Khomeini-flygplatsen innan det störtade, enligt Fars på grund av tekniska problem.

– Planet brinner men vi har skickat dit räddningsarbetare, och vi kanske kan rädda några passagerare, säger Pirhossein Koulivand, chef för Irans räddningstjänst, till inhemsk tv.

TT
Jenny FöranderSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons