Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet efter en mindre brand i en villa i Rottne.
Publicerad 22 januari 2020

Här saknas innehåll

Kronoberg

Räddningstjänst och ambulans larmades om rök från en yttervägg i villan i Rottne vid strax innan klockan 03 på onsdagen. Räddningstjänsten uppger att röken ska ha kommit från en vägg i ett uterum och att ägarna själva ska ha släckt branden. Ingen person kom till skada. Enligt polisen kan brandorsaken vara en cigarett som inte släckts ordentligt.

Annons

Kalmar län

En natt utan några större nyhetshändelser i länet.

Sverige

En moped har exploderat strax intill ett flerfamiljshus i stadsdelen Annelund i Malmö.

Larmet kom till polisen strax efter klockan 22.30 på tisdagen och strax före midnatt var polisens bombexperter på väg till byggnaden och ett stort område runt byggnaden spärrades av.

Men ganska snart kunde nationella bombskyddet (NBS) återkallas och avspärrningarna hävas efter att man konstaterat att det inte fanns några farliga föremål kvar.

Ingen person har skadats fysiskt, men explosionen blåste hål i en ruta i en port och delar av mopeden har lossnat av smällen. Det ska också förekomma vissa skador på fasaden på byggnaden.

Händelsen rubriceras som skadegörelse. (TT)

Världen

Kina varnar för att det mystiska sars-liknande viruset kan komma att mutera och få en större spridning. Viruset sprids via luftvägarna och leder till influensaliknande symptom som feber och hosta, som i sin tur kan leda till svår lunginflammation.

Annons

En rad åtgärder planeras för att hejda utbrottet, inklusive desinfektionsinsatser på flygplatser, tågstationer och shoppingcenter.

Samtidigt ökar antalet döda till nio, och antalet smittade är uppe i 440. 197 av dem har varit i nära kontakt med andra smittade.

Förutom att fall bekräftats i megastäder som Shanghai, Macau och Peking, har fall också bekräftats i USA, Thailand, Sydkorea, Japan och Taiwan. Världshälsoorganisationen (WHO) kommer att hålla ett krismöte i dag för att bestämma om utbrottet innebär ett globalt folkhälsonödläge. (TT)

En ny värmevåg väntas öka brandfaran till allvarliga eller extrema nivåer i australiska delstaten New South Wales på torsdagen.

Efter några dagar av lugnare förhållanden stiger temperaturerna till över 40 grader, och trots en del regn rasar fler än 60 bränder.

– Regnet har varit högst välkommet, men det kan ge människor en falsk känsla av trygghet, säger Ben Shepherd vid räddningstjänsten RFS till Sydney Morning Herald. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons