Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och internationellt

En gymnasieskola i Växjö har haft inbrott.
Publicerad 30 april 2016

Kronoberg

Sent på fredagskvällen upptäcktes ett inbrott på Katedralskolan i Växjö.

Annons

– Det verkar vara ett större inbrott, säger Jörgen Gustavsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö.

Inbrottet upptäcktes av väktare och ska ha skett någon gång under kvällen, innan klockan 22.30. Man har stulit gods, men vad och hur mycket är ännu oklart. Under lördagen ska polisen göras en brottsplatsundersökning för att ta reda på det och andra omständigheter kring inbrottet.

Kalmar län

En lugn natt i området, enligt polisen.

Sverige

En man i 40-årsåldern har skjutits i armen i närheten av Thorildsplan i Stockholm. Han larmade själv polisen och fördes i ambulans till sjukhus för vård.

Den skadade mannen är förtegen om vad som har hänt. Polisen rubricerar händelsen som mordförsök.

Ingen är ännu gripen. (TT)

Adeles spelning lockade 31 069 besökare – rekord för en konsert med sittande publik på Tele2 Arena i Stockholm, enligt arrangören Live Nation.

Det var den brittiska stjärnans första spelning på svensk mark på fem år. Liksom vid turnépremiären i Belfast i februari öppnade hon Sverige-spelningen med "Hello" från albumet "25" – fjolårets bäst säljande platta. Därefter avlossades "Someone like you", Oscarsvinnande Bond-låten "Skyfall" och Bob Dylan-covern "Make you feel my love", den senare tillägnad den nyligen bortgångne artisten Prince, enligt Aftonbladet.

Annons

Den 19-årige artisten Kalle Johansson fick en extra speciell konsertupplevelse på Tele2 Arena. Han fick gå upp och sjunga en duett tillsammans med Adele under den brittiska stjärnans konsert – inför över 31 000 åskådare. Kalle Johansson vann 2014 Sveriges Radio P4:s musiktävling "Svensktoppen nästa", vilket ledde till en plats i Melodifestivalen 2015 där han under delfinalen i Östersund tävlade med låten "För din skull". (TT)

Tre personer har skadats under ett knivslagsmål utanför Hotell Tylösand i Halmstad.

– En är skuren i nacke och rygg och de andra två har motvärnsskador på händerna och någon har fått något trubbigt våld mot huvudet, säger Patrik Ahlbom, vakthavande befäl vid Göteborgspolisen.

Det är oklart hur allvarliga skadorna är. Polisen rubricerar händelsen som grov misshandel. En person är gripen. (TT)

Någon försökte under natten till lördagen att sätta eld på moskén i Gävle.

– En patrull blev invinkad av personer som stod vid entrén och de berättar att de släckt en brand vid entrédörren till moskén, säger Paul Edenström vakthavande vid polisen i Gävle, till TT.

Personerna som släckte branden befann sig i moskén när de hörde ett ljud och upptäckte att det brann. Skadorna blev inte omfattande då branden släckts omgående. Polisen uppger att branden inte kan ha startat av naturliga orsaker och en förundersökning gällande försök till mordbrand alternativt skadegörelse har inletts. (TT)

Världen

Efter den svåra helikopterolyckan nära Bergen uppger tillverkaren Airbus att alla Super Puma-helikoptrar av samma typ tills vidare stoppas från kommersiellt flyg. Det var en H225 Super Puma på väg från en oljeplattform som kraschade i Nordsjön. Ingen av de 13 ombord överlevde.

Luftfartsmyndigheter i Norge och Storbritannien har redan stoppat flygningar med modellen, även känd som EC225LP. Nu har Airbus Helicopters, en del av bolaget Airbus, tillfälligt utökat flygförbudet till att gälla hela helikopterflottan.

Annons

"Under dessa tragiska omständigheter, och tills dess alla delar är kända, har vi beslutat att tillfälligt stoppa alla kommersiella EC225LP passagerarflygningar", heter det i ett uttalande från Airbus.

Helikoptern användes för att transportera oljearbetare och hade elva norrmän, en britt och en italienare ombord. Den var på väg från oljeplattformen i Nordsjön till flygplatsen i Flesland. (TT)

Minst tre personer har omkommit och ett flertal har skadats sedan ett sexvåningshus kollapsat i Kenyas huvudstad Nairobi, rapporterar tv-kanalen KTN.

Många boende ska ha begravts i rasmassorna och tv-bilder visar hur räddningsarbetare jobbar för att befria människor som hamnat under byggnaden i de nordöstra delarna av staden.

Dödssiffran har ännu inte officiellt bekräftats. Husraset kommer efter flera dagars kraftigt regn och översvämningar i området. (TT)

En man i 70-årsåldern har avlidit till följd av zikavirus i Puerto Rico, det hittills första dödsfallet i USA som kopplas till det myggburna viruset, enligt hälsomyndigheter.

Mannen hade drabbats av en mycket ovanlig autoimmun sjukdom, idiopatisk trombocytopen purpura eller ITP, där immunsystemet angriper de egna blodplättarna, som kopplas samman med zikaviruset.

Tidigare har tre zikasmittade personer i Colombia rapporterats ha dött i ITP. Det finns även ett fall i Surinam och fyra i Franska Polynesien, men de patienterna har överlevt.

I Puerto Rico har hittills 683 fall av zikasmittade personer rapporterats, inklusive 65 gravida kvinnor. Fem personer har utvecklat Guillain-Barrés syndrom, som leder till förlamning i armar och ben och som kopplas till viruset.

Zikaviruset började spridas i Puerto Rico, som är en självstyrande del av USA, i december. Det sätts främst samman med den ovanliga sjukdomen mikrocefali, när barn föds med onaturligt små huvuden. Värst drabbat är Brasilien. (TT)

Annons

Håkan Hellström gjorde under natten comeback på scenen, på en fullpackad liten rockklubb i New York, med plats för 500 personer.

Han gick ensam upp på scenen för en akustisk version av "13", skriver Expressen. Sedan anslöt 9-mannabandet för en uppsluppen "Jag har varit i alla städer".

– Nu kan jag bocka av den här staden också, sade Hellström.

Under låten "Minnen av aprilhimlen" sjöng Hellström Frank Sinatras "New York, New York", rapporterar Expressen.

I publiken på Gramercy Theatre finns bland annat New York Rangers ishockeymålvakt Henrik Lundqvist. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons