Annons
Nyheter

Här är turerna i Kevinfallet

Snart 24 år har gått sedan fyraårige Kevin förlorade sitt liv i Arvika. Två bröder pekades kort efter att pojken hittats död ut som skyldiga. Men efter många år vände allt. Här är turerna i det så kallade Kevinfallet.
Rättsligt • Publicerad 9 mars 2022
Löpsedel i Arvika 2017, i samband med att granskningar av SVT och DN visade på flera brister i utredningen av Kevinfallet.
Löpsedel i Arvika 2017, i samband med att granskningar av SVT och DN visade på flera brister i utredningen av Kevinfallet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 16 augusti 1998 hittas fyraårige Kevin död i bostadsområdet Dottevik i Arvika. Till en början utgår polisen från att det handlar om en olycka, men börjar därefter utreda om barn kan ha dödat honom.

Drygt en vecka senare förhörs två bröder, femårige Robin och sjuårige Christian, för första gången, men då endast som vittnen.

Annons

I mitten av oktober samma år går polisen ut med uppgiften att bröderna erkänt att de dödat Kevin och fallet avslutas.

Under våren 2017 presenterar SVT:s Dokument inifrån och DN granskningar som leder till att åklagarkammaren i Karlstad åter öppnar förundersökningen i fallet.

Sade ifrån 61 gånger

I granskningarna framkom att bröderna förhörts i många och långa förhör. Ett av de sista är över 4,5 timmar långt och den äldste pojken uttrycker hela 61 gånger att han inte vill eller orkar mer. En analys har också visat på en hög andel ledande frågor och att hela nio olika gärningsmän pekades ut av pojkarna.

I samband med granskningarna framträder dessutom bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson för första gången och säger att de känner sig orättvist utpekade och att de inte minns händelsen.

Den 27 mars 2018 meddelar chefsåklagare Niclas Wargren att bröderna frikänns, då bevisningen mot dem inte håller. Hur Kevin dog är fortfarande oklart. Ett alternativ är att det var en olycka, enligt Wargren.

Efter detta begärde bröderna tio miljoner kronor var i form av ersättning för ideell skada, alltså kränkning. I juli 2020 beslutade Justitiekanslern att de båda bröderna inte skulle få skadestånd då ärendet bedömdes preskriberat.

"Får inte hända"

Sommaren 2021 begärde bröderna i stället att regeringen av nåd, ex gratia, ska betala dem ersättning för deras lidande. Den 9 mars 2022 meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att regeringen beslutat att ge bröderna en miljon kronor vardera ex gratia.

Bröderna har även krävt skadestånd från Arvika kommun, vilket de nekats. I februari i år meddelade kommunen att man genom en utredning kommit fram till att socialtjänsten inte gjort något fel i samband med att bröderna förklarades skyldiga till dödsfallet. Kommunen ansåg sig därmed varken skyldig bröderna en ursäkt eller skadestånd.

Kort därefter svängde kommunstyrelsen i frågan och riktade en offentlig ursäkt till Robin Dahlén och Christian Karlsson – samtidigt som man vidhöll att man agerat korrekt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons