Annons
Nyheter

Här är utmaningarna för nästa finansminister

Oavsett vilket block som bildar regering efter valet väntar stora utmaningar för den nya finansministern. Lågkonjunktur, inflation och energikris kommer att bli några av knäckfrågorna.
Ekonomi • Publicerad 9 september 2022
Finansminister Mikael Damberg (tv) och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Finansminister Mikael Damberg (tv) och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.Foto: Anders Wiklund/TT/Ali Lorestani / TT

Här är de stora frågorna för en ny regering/finansminister att hantera:

• Lågkonjunkturen

Annons

Stort fokus kommer behöva läggas på att hantera den väntade lågkonjunkturen. Sverige har ett trygghetssystem som automatiskt ska fungera stabiliserande i sämre tider, till exempel arbetslöshetsersättning. Finansministern kommer behöva ta hänsyn till om det behövs fler politiska åtgärder utöver det skyddsnät som redan finns – och i så fall vad. Om åtgärderna blir för generösa riskerar det att elda på inflationen ännu mer.

• Inflationen

Utmaningen blir att hålla nere prisökningarna på en rimlig nivå så att Sverige inte får ännu högre inflation. En högre inflation är skadligt för svensk ekonomi, bland annat eftersom det påverkar svensk konkurrenskraft negativt. För att hålla nere inflationen krävs att man håller nere konsumtionen. Om efterfrågan minskar, sjunker priserna. Staten behöver därför hålla igen på ekonomiskt stöd och främst ge det till dem som behöver det mest. Hushåll som har det svårt ekonomiskt och som behöver stöttning för att gå runt kan vara en målgrupp för riktade stöd.

• Arbetskraftsbristen

Det råder just nu stor arbetskraftsbrist i Sverige, trots en arbetslöshet på 7,4 procent. Det indikerar att det finns arbetskraft, men inte på rätt ställe vid rätt tidpunkt. I slutet av 2021 uppgick antalet vakanser i Sverige till rekordhöga 45 000. En ökad efterfrågan på varukonsumtion under pandemin har lett till stark efterfrågan på arbetskraft inom tillverkningsindustrin, och mindre efterfrågan på arbetskraft inom tjänstesektorn. Det kan behövas utbildningsinsatser för att få bukt med arbetskraftsbristen.

• Bostadsbristen

Enligt Boverket uppger 70 procent av Sveriges kommuner att de har bostadsbrist. Bostadsbristen är en utmaning också för svensk ekonomi eftersom brist på bostäder innebär en sämre rörlighet på arbetsmarknaden. Om man inte får bostad kan man inte flytta dit jobben finns. Det hämmar tillväxten och gör det svårare för grupper som står utanför arbetsmarknaden att komma in, som unga personer och utrikes födda.

• Energikrisen

Den rådande energikrisen innebär ekonomiska svårigheter både för privatpersoner och företag. För nästa finansminister blir utmaningen att försöka skapa en förutsägbarhet i energiförsörjningen. I det korta perspektivet handlar det om att hantera höga elpriser och elransonering i värsta fall. I det långsiktiga perspektivet handlar det om omställning till grön energi för att anpassa sig till klimatkrisen. Om företag inte vet hur den långsiktiga energiförsörjningen ser ut kan det hämma företagens verksamhet om det innebär att de inte vågar satsa.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons